x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, delegaţiei FMI: Nu sunt în campanie electorală şi pot privi mai clar decât alţii spre programul României cu organismele financiare internaţionale

Băsescu, delegaţiei FMI: Nu sunt în campanie electorală şi pot privi mai clar decât alţii spre programul României cu organismele financiare internaţionale

14 Noi 2012   •   08:29
Băsescu, delegaţiei FMI: Nu sunt în campanie electorală şi pot privi mai clar decât alţii spre programul României cu organismele financiare internaţionale
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 11:30 - Preşedintele Traian Băsescu le-a spus experţilor internaţionali de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială că are unele nemulţumiri şi a precizat că el poate privi mai "clar" spre programul României cu organismele financiare internaţionale, având în vedere că nu se află în campanie electorală.

"Sunteţi aproape de finalizarea misiunii. Sunt foarte convins că nu sunteţi foarte satisfăcut în acest moment şi vom discuta despre asta. Oricum, noi vrem să menţinem programul pe poziţii şi sunt foarte convins că după alegeri vom putea să ne trasăm obiectivele şi vom stabili împreună cu Guvernul şi cu BNR următoarele ţinte, astfel încât să fim capabili să declarăm acest program unul de succes. Ştiu că aveţi unele nemulţumiri şi eu sunt în aceeaşi situaţie ca dumneavoastră. Nu sunt în campanie electorală şi mă pot uita mai clar spre program decât alţii din ţară", a spus Băsescu.

...................................

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au programate întâlniri separate cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Preşedintele va primi, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, iar premierul se va întâlni la ora 14:00, la Palatul Victoria, cu delegaţia organismelor financiare internaţionale.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de săptămâna trecută la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale.

Board-ul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

×