PSD ia in calcul declansarea procedurilor pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu din functie daca din partea sefului statului vor continua "actiunile neconstitutionale", declaratiile in cadrul public impotriva PSD si a unora dintre structurile parlamentare ale acestui partid.
Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri ca in partid se lucreaza la textul unei motiuni de cenzura, el admitand totodata ca intre modalitatile pe care PSD le-ar putea folosi intra si o eventuala initiere a procedurii de suspendare din functie a lui Traian Basescu. "Deocamdata discutam despre o strategie de raspuns la continuarea actiunilor nedemocratice si neconstitutionale ale actualei Puteri", a spus Nastase, solicitat sa precizeze daca PSD se gandeste la o eventuala strategie privind suspendarea presedintelui. Liderul PSD a precizat ca s-a inceput lucrul la textul unei motiuni de cenzura, argumentand ca "poate, intr-adevar, populatia a suportat mult prea mult actuala Putere si poate ca, in definitiv, alegerile anticipate chiar sunt o solutie". CONDITII. Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD a aratat ca, in masura in care se vor continua "actiunile neconstitutionale", declaratiile in cadrul public impotriva PSD si a unora dintre structurile parlamentare ale acestui partid din partea lui Traian Basescu, este posibil sa se ia in discutie si o eventuala initiere a procedurii de suspendare a sefului statului. "S-ar putea sa discutam si despre initierea unei proceduri de suspendare", a declarat Nastase, precizand ca social-democratii vor sa foloseasca toate mijloacele pe care le au la dispozitie. Desi a admis ca "in panoplia modalitatilor" pe care le-ar putea folosi PSD intra si o eventuala initiere a procedurii de suspendare a presedintelui, Nastase a precizat ca nu s-a luat o decizie in acest sens. "Cand se va lua o astfel de decizie, daca se va lua, o sa mai comentez", a conchis el.
PROCEDURA
|
Potrivit Constitutiei, daca prin fapte grave incalca legea fundamentala, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.
|
Citește pe Antena3.ro