Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la "Gala Mediatorilor 2013", că le doreşte participanţilor la eveniment să le reuşească medierile mai bine decât i s-a întâmplat lui, menţionând că trebuie să recunoască faptul că lui nu i-au "reuşit grozav".
Şeful statului a participat la "Gala Mediatorilor 2013", eveniment organizat de Consiliul de Mediere, unde a primit şi un premiu, el spunând că nu e convins că îl merită, dar că îl bucură, "ca simbolistică".
"Eu recunosc că prin Constituţie sunt mediatorul constituţional în societatea românească, în relaţiile societăţii cu instituţiile, în relaţiile între instituţii. Dar trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reuşit grozav. Iar dumneavoastră vă doresc din tot sufletul să vă reuşească medierile mai bine decât mi-a reuşit mie, pentru că, prin natura muncii dumneavoastră, dumneavoastră lucraţi foarte aproape de oameni, preşedintele lucrează cu instituţii, de multe ori, e mai dificil", a spus Băsescu, în discursul rostit la eveniment.
Preşedintele Traian Băsescu a mai arătat că este esenţial ca, atunci când o mediere se încheie, ambele părţi să ştie perfect, să înţeleagă perfect lucrurile asupra cărora au convenit şi, adesea, astfel de înţelegeri sunt mai trainice decât hotărârile judecătoreşti, pentru că sunt făcute în deplină cunoştinţă de cauză.
"Avantajul pe care îl aveţi şi este extraordinar este acela că de la dumneavoastră ambele părţi pleacă mulţumite, ceea ce aproape niciodată nu se întâmplă în justiţie. Întotdeauna cel care pierde va spune că a fost nedreptăţit. Sigur că va spune pe nedrept că a fost nedreptăţit, pentru că judecătorul este corect, aplică legea. Dar înţelegerea unei părţi, a celei care pierde, de regulă, este aceea că a fost nedreptăţit, pentru că el de aceea s-a dus în instanţă, să îşi găsească dreptatea. Iar dacă nu este dreptatea lui, înseamnă că nu e drept", a mai declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai arătat că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că mediatorii nu sunt judecători. "Faceţi nişte bune oficii. Hotărârile dumneavoastră sau hotărârile părţilor, mediate de dumneavoastră, nu au puterea unui act din instanţă", a menţionat el.
Potrivit preşedintelui Băsescu, aceste hotărâri pot fi mult mai trainice şi pot face ca oamenii să plece de la mediere, în cele din urmă, prieteni sau respectându-se unul pe altul, ceea ce nu întotdeauna se întâmplă în instanţe.
"Am văzut de multe ori şi primesc petiţii, cei din CSM ştiu pentru că le trimit către ei, în care oamenii îmi scriu: «Domnul preşedinte, nu aţi avut dreptate!», pentru că pe hotărârea judecătorească scrie: «Noi, preşedintele României». Şi, uite, aşa, ajung de multe ori să fiu acuzat că am judecat ceva ce nici nu ştiu", a mai spus şeful statului.
Şeful statului a primit din partea organizatorilor evenimentului un premiu de onoare pentru calitatea sa de mediator între cetăţean şi puterile statului.
Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit pentru premiul acordat, deşi a recunoscut că nu e convins că îl merită.
"Vreau să vă mulţumesc mult pentru acordarea acestui premiu, pe care, repet, nu sunt convins că-l merit, dar, ca gest, ca simbolistică, este un lucru care mă bucură şi vă mulţumesc. Am încredere că, deşi nu sunteţi parte a justiţiei, ci un partener al justiţiei, veţi fi un partener loial, dedicat, care veţi face ca oamenii să înţeleagă mai bine că dialogul este până la urmă esenţa convieţuirii într-o societate civilizată", a mai declarat Traian Băsescu.