Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai in Romania, ci in toata Uniunea Europeana, a declarat marti presedintele Traian Basescu intr-o conferinta de presa programata strategic la Cotroceni. Presedintele jucator a ales sa comunice romanilor concluziile sale legate de intalnirea de la Consiliul European la ora 17:00, ora la care liderii USL participau la o dezbatere organizata la Bruxelles cu tema 'Democratia din Romania'. In dezbaterea transmisa in direct de televiziuni, opozitia sublinia faptul ca pe baza urgentelor economice din Romania, 'democratia a fost suspendata'.
In afara de incercarea de a lua fata Opozitiei, Basescu a transmis pe un ton raspicat un mesaj care contrazice actiunile Guvernului. La ora la care Presedintele vorbea despre spulberarea iluziei traiului pe datorie, Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, se afla in SUA de unde statul roman a reusit cu succes sa imprumute 1,5 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani la o dobanda record de 6,875. Acesti bani vor ajunge la Trezorerie si vor putea fi folositi de Guvern pentru plata pensiilor si salariilor, ba chiar si pentru majorarile despre care vorbeau luni fruntasii PDL.
Datorie mica, ritm de crestere urias
Discursul presedintelui suna insa bine: 'Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai in Romania, ci in toata UE. Din acest motiv, cele doua documente adoptate la Consiliul European au semnificatie deosebita: forma finala a tratatului si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca', a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni. 'Forma la care a fost adus tratatul in urma ultimului Consiliu European reprezinta un compromis care mentine ideea ca nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi', a mai spus presedintele.
Apoi presedintele le-a dat peste nas politicienilor care anuntau cresterea pensiilor si salariilor cu 5%. 'Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani, dar eu nu am competenta extraordinara a politicienilor', a spus presedintele. Traian Basescu i-a indemnat pe cei care au anuntat posibilitatea unor majorari sa indice si sursele acestora si a facut apel la 'realism' pentru clasa politica.
Ca sa isi sustina afirmatiile, Basescu a spus ca Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriilor fiind de 97,9 miliarde de euro, dintre care 22 de miliarde de euro datorie publica. 'Romanii au fiecare in spatele lor de plata 4.570 de euro datorie, inclusiv cea privata', a spus presedintele, adaugand ca, potrivit acestor cifre, Romania este 'statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE'.
Seful statului ingora insa ritmul de crestere a datoriei publice. Anul trecut statul a imprumutat in fiecare luna 800 de milioane de euro pentru ca altfel nu putea sustine cheltuielile publice. Pe parcursul anului 2010 datoria publica a crescut intr-un ritm rapid de 32%, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv. Datoria publica a crescut in 2010 de la 34,8 miliarde de euro la 45,4 miliarde de euro, respectiv cu circa un miliard de euro pe luna. Desi Finantele au reusit sa reduca usor deficitul bugetar, ritmul rapid de crestere al datoriei publice si perspectivele slabe privind cresterea economica erau percepute in 2010 ca fiind principalele vulnerabilitati.
Fata de 2008, datoria publica s-a dublat, un ritm de crestere care ar da frisoane oricarui economist. Astfel, de la o datorie publica de 26,7 miliarde de euro, echivalent cu 21,6% din PIB, Romania a ajuns sa inregistreze o datorie de 96,88 miliarde de euro, echivalentul a circa 40% dintr-un PIB.
Demagogia electorala e responsabila
Presedintele spune ca demagogia politica a partidelor, in general, a fost 'puternic sustinuta de banii din privatizari' pana in 2008, dupa care a fost acoperita cu bani din imprumuturi. 'Statele nemembre ale zonei euro pot sa opteze daca adopta acest tratat sau nu. Recomandarea, sustinerea mea, este s-o facem, pentru ca odata facut acest lucru, va trebui sa se schimbe modul de a face politica, nu numai in Romania, in toata Uniunea Europeana. Nimeni nu va mai putea pacali pe nimeni cu promisiuni care nu au acoperire financiara', a declarat Traian Basescu.
El a apreciat ca documentul schimba modul de a se face politica in interiorul Uniunii Europene. 'Sa stiti ca nu numai Romania a practicat acest sport al cumpararii voturilor cu bani de la bugetul de stat, marind veniturile populatiei dupa care, in anul urmator, a constatat ca nu are cum sa le sustina bugetar. E usor sa le maresti pentru trei luni sau cu trei luni inainte de alegeri. Problema este cum sustii aceste cheltuieli in anul urmator. In Romania mai este o problema, pe care v-o aduc in atentie: demagogia politica – si pun egal in dreptul tuturor politicienilor si nu ma ridic deasupra lor. Dar demagogia politica a partidelor in general a fost puternic sustinuta de banii din privatizari pana in 2008', a adaugat seful statului.
In incheiere, presedintele Traian Basescu a facut apel atat la Putere, cat si la Opozitie sa priveasca cu responsabilitate Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara. 'Dat fiind momentul extrem de important, (...) cred ca este un moment in care politicienii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiune au pentru Romania in perioada anilor urmatori. In mod egal, si Puterea si Opozitia trebuie sa fie responsabile de decizia pe care o luam, adica mergem cu partenerii europeni inainte. Este un apel pe care il fac direct catre toti politicienii pentru ca nimeni nu poate spune o parte este responsabila, cei care se afla la Putere, maine vor veni cei din Opozitie la putere sau nu vor veni', a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni.