x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu vrea să scape de partidele mici

Băsescu vrea să scape de partidele mici

de Gabriela Antoniu    |    17 Noi 2007   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că "trebuie să fim pregătiţi" pentru renunţarea la partidele cu procente mici in Parlament.

"Sistemul electoral actual a generat un monstru din punct de vedere al democraţiei: avem un Guvern cu susţinere de 20% care guvernează. Situaţia actuală este un efect al faptului că avem in Parlament partide mici, care pot obţine foarte mult, infinit mai mult, prin şantaj decăt le-a dat electoratul", a spus Băsescu.

El a precizat că PNL şi UDMR formează acum un Guvern cu susţinere de doar 20%, fapt ce incalcă regula democraţiei, in care majoritatea, 50% plus 1, "căştigă şi conduce". "Reprezentativitatea acestui Guvern este foarte slabă şi asta arată că un partid care a obţinut 6% comandă", a spus Băsescu. Intrebat dacă Romănia este pregătită la nivelul actual de dezvoltare a democraţiei să adopte sistemul partidelor mari, care rezultă prin aplicarea uninominalului majoritar (propus de şeful statului), şi să renunţe la partidele mici, Băsescu a răspuns: "Trebuie să fim". El a mai spus că nu a renunţat "de tot" la ideea Parlamentului unicameral.

×
Subiecte în articol: politic