x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălia găştilor pentru conducerea noului Parlament

Bătălia găştilor pentru conducerea noului Parlament

de Aniela Nine    |    20 Dec 2008   •   00:00
Bătălia găştilor pentru conducerea noului Parlament

Prima criză a coaliţiei PSD – PD-L s-a înregistrat ieri după-amiază. Desemnarea lui Dan Voiculescu de către grupul PSD pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului a stârnit nemulţumirea PD-L care a blocat lucrările Senatului timp de câteva ore bune.



Neoficial, instrucţiunile privind blocarea lui Dan Voiculescu pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului ar fi venit de la Cotroceni, via Miron Mitrea.

Alegerile pentru desemnarea noii conduceri a Senatului au fost ieri blocate timp de peste patru ore, după ce grupul senatorial al PD-L a părăsit sala de şedinţă, pe motiv de consultări timp de zece minute. Cele zece minute au devenit însă mai multe ore, democrat-liberalii nemairevenind în sala de plen. Momentul abandonului PD-L s-a consumat exact după desemnarea prin vot secret a preşedintelui Senatului în persoana lui Mircea Geoană. Prin votul primit, 96 de voturi pentru şi 35 împotrivă, Geoană a devenit astfel singura persoană din conducerea Senatului care a primit ieri votul de desemnare fără scandal.

Primul "meci" al desemnării lui Dan Voiculescu pentru funcţia de vicepreşedinte al Senatului a avut loc ieri după prânz, la scurt timp după depunerea jurământului de către toţi noii senatori, când grupul senatorial al PSD a trebuit să îşi desemneze candidaţii pentru posturile din Biroul Permanent ce le reveneau, respectiv cele de vicepreşedinte, secretar şi chestor. Potrivit protocolului dintre PSD şi PC, dacă postul de preşedinte al Senatului îi revenea lui Mircea Geoană, atunci postul de vicepreşedinte al acestui for îi revenea lui Dan Voiculescu. Înţelegerea a fost însă contestată în şedinţa grupului senatorial de Miron Mitrea care, potrivit unor surse parlamentare, şi-a exprimat dorinţa de a candida el pentru postul de vicepreşedinte. Pretenţiile lui Mitrea au fost tranşate prin vot, senatorilor PSD cerându-li-se să voteze pentru menţinerea sau ruperea respectivului protocol PSD plus PC. Cu 30 de voturi pentru, s-a decis respectarea protocolului, iar Dan Voiculescu a devenit candidatul PSD la funcţia de vicepreşedinte.

MITREA, LA COTROCENI
Miron Mitrea nu a participat la şedinţa ce a început în jurul orei 14:00 în plen, în care Mircea Geoană a fost votat preşedintele Senatului, iar imediat după votarea lui Geoană, grupul PD-L a cerut pauză de consultări. Mitrea a apărut în Senat de abia după mai bine de două ore, surse parlamentare explicând absenţa acestuia prin scurta "vizită" pe care acesta a făcut-o la Cotroceni. "Ştiam că este omul lui Băsescu, dar acum ne-am lămurit, a fost văzut ducându-se la Cotroceni", ne-a declarat ulterior un membru PSD.

De altfel, aproximativ în acelaşi interval în care Mitrea ar fi fost la Cotroceni apăruseră zvonuri privind deplasarea la acelaşi Palat şi a democrat-liberalilor Blaga, Berceanu şi Videanu. Berceanu a infirmat însă ferm apoi aceste zvonuri. În tot acest timp, senatorii democrat-liberali au stat baricadaţi în sala de grup parlamentar, refuzând să răspundă la telefoane. Dinspre grup veneau însă pe surse informaţii ameninţătoare – dacă nu se renunţă la nominalizarea lui Dan Voiculescu, PD-L nu va mai nominaliza pe nimeni pentru funcţiile din Biroul Permanent, ceea ce ar fi însemnat blocarea totală a procedurii de alegere a acestei structuri. Răspunsul PSD, tot pe surse, ar fi fost pe măsură – nu votaţi alegerea Biroului Permanent la Senat, nici PSD nu va vota la Cameră în favoarea Robertei Anastase, candidata PD-L la conducerea Camerei Deputaţilor. În acest raport de forţe, în avantaj ar fi ieşit clar PSD, căci la Senat deja Mircea Geoană fusese votat preşedinte.

Întâmplător sau nu, un etaj mai sus, liderul democrat-liberalilor şi premierul desemnat Emil Boc participa la discuţii cu reprezentanţii sindicatelor. În jurul orei 17:30, după deja mai bine de două ore de blocare a şedinţei, Boc a plecat precipitat către biroul lui Mircea Geoană. După o discuţie de aproximativ jumătate de oră, Geoană a fost primul care a părăsit biroul, îndreptându-se spre sala de plen. Întrebat despre discuţia cu Boc, a susţinut că subiectul a fost cel al programului de guvernare, dar a dat asigurări că PSD nu face nici o schimbare în lista de candidaţi pentru Biroul Permanent. Ajuns în sala de plen, Geoană nu a solicitat însă începerea şedinţei de plen, ci a avut o nouă discuţie cu Dan Voiculescu, după care a părăsit iar sala de plen, vorbind la telefon. Abia după alte aproximativ 40 de minute a revenit în sala de şedinţă, cerând reluarea lucrărilor. PNL a solicitat însă suspendarea şedinţei. Cum democrat-liberalii erau singurul grup parlamentar care lipsea din sală, s-a solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului. Până la urmă, şedinţa a fost reluată, iar democrat-liberalii au revenit în sală şi şi-au nominalizat candidaţii pentru Biroul Permanent, refuzând însă se explice motivele pentru care blocaseră timp de patru ore şedinţa Senatului.  

DAN VOICULESCU, VICEPREŞEDINTE

Ca urmare, noua conducere a fost aleasă rapid, Dan Voiculescu devenind vicepreşedinte al Senatului. Astfel, prin vot electronic secret, senatorii şi-au ales Biroul Permanent din care vor face parte, ca vicepreşedinţi, Dan Voiculescu (PSD+PC), Crin Antonescu (PNL), Alexandru Pereş  (PD-L) şi Anca Boagiu (PD-L). În favoarea acestor propuneri s-au înregistrat 83 de voturi pentru şi două împotrivă. Din Biroul Permanent al Senatului vor mai face parte, în calitate de secretari, Orest Onofrei (PD-L), Gheorghe David (PD-L), Cornel Popa (PNL) şi Doina Silistru (PSD). Cele patru posturi de chestori vor fi ocupate de Constantin Dumitru (PD-L), Dan Radu Ruşanu (PNL), Attila Verestoy (UDMR) şi Ioan Chelaru (PSD).

ROBERTA ANASTASE, PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

O dată cu deblocarea lucrurilor la Senat, şi deputaţii şi-au reluat şedinţa în plen. Ei au început să voteze pentru a-şi alege preşedintele, la această funcţie candidând Roberta Anastase – PD-L, Ludovic Orban – PNL şi Laszlo Borbely – UDMR. A fost aleasă preşedinte al Camerei, cu 218 voturi "pentru", candidatul PD-L Roberta Anastase, fostă Miss România.Au mai fost aleşi pentru funcţia de vicepreşedinte Adrian Năstase şi Daniela Popa de la alianţa PSD+PC, Bogdan Olteanu (PNL), Ioan Oltean (PD-L), pentru funcţia de secretar Valeriu Zgonea (PSD+PC), Dumitru Pardău şi Cezar Preda (PDL) şi Mihai Voicu (PNL). Chestori vor fi Nicolae Bănicioiu (PSD), Gheorghe Albu (PDL), Kelemen Hunor (UDMR) şi Dan Motreanu (PNL).

Jurnalul foto


Deputaţii, mai mult pe holuri


Prima şedinţă de plen a Camerei în noua formulă care a avut loc ieri şi în care noii deputaţi au fost validaţi şi au depus jurământul a început cu două ore şi jumătate întârziere, pentru că grupul PSD a avut probleme în a-şi desemna reprezentanţii în Biroul Permanent. După multe dezbateri şi mai multe runde de vot, grupul Alianţei PSD+PC din Camera Deputaţilor a decis să-i desemneze pe Adrian Năstase şi Daniela Popa pentru cele două funcţii de vicepreşedinte, pe Valeriu Zgonea pentru funcţia de secretar şi pe Nicolae Bănicioiu pentru cea de chestor. A fost pusă în discuţie şi funcţia de lider de grup deţinută de Viorel Hrebenciuc, colegul său de partid Eugen Nicolicea având îndoieli legate de felul în care acesta a negociat cu PD-L preşedinţiile comisiilor din Camera Deputaţilor ce urmează a fi deţinute de PSD. "Am considerat că e nevoie de o conducere mai activă şi mai bătăioasă care să susţină interesele grupului, pentru că, de data aceasta, marele negociator (Viorel Hrebenciuc – n.r.) a cedat tot ce era de cedat, pentru că atâta poate să negocieze. Faima de negociator a fost umflată cu pompa", a spus Nicolicea. Conform unor surse parlamentare, în spatele revoltei lui Nicolicea s-a aflat de fapt Miron Mitrea, nemulţumit că Hrebenciuc nu a obţinut la negocieri pentru PSD Comisia pentru egalitate de şanse, soţia sa, Manuela Mitrea, dorindu-şi şefia acestei comisii. Aceleaşi surse susţin că Hrebenciuc şi-a depus mandatul de lider de grup, supus ulterior votului secret. La vot, Hrebenciuc şi-a recâştigat mandatul, obţinând 78 de voturi "pentru" şi doar 29 "împotrivă". Până la urmă, PD-L a rămas cu Comisia juridică, iar PSD a rămas cu cea de buget-finanţe. Lucrările Camerei Deputaţilor au decurs normal timp de vreo patru ore, când deputaţii au depus jurământul rând pe rând. Prima parte a şedinţei s-a terminat în jurul orei 16:30, când preşedintele de şedinţă a cerut o pauză de jumătate de oră. Pauza aceasta nu luase sfârşit nici după două ore, timp în care băncile plenului au rămas goale. Lucrările la Camera Deputaţilor s-au blocat cam în acelaşi timp în care s-au blocat şi cele de la Senat. Surse parlamentare ne-au declarat că motivul a fost faptul că PD-L a cerut PSD să renunţe la candidatura lui Dan Voiculescu la funcţia de vicepreşedinte al Senatului. Replica PSD-ul a fost "dacă voi nu-l votaţi pe Voiculescu n-o votăm nici noi pe Roberta Anastase (foto) pentru şefia Camerei Deputaţilor". Cei mai liniştiţi şi cei mai odihniţi s-au dovedit a fi liberalii care l-au ales pe Ludovic Orban să candideze pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor împotriva Robertei Anastase. Bogdan Olteanu a refuzat să intre în această cursă, urmând ca PNL să-l propună la vicepreşedinţia Camerei. 
  • Dana Piciu

Predoiu, la Justiţie


Actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost nominalizat pentru un nou mandat la conducerea acestui minister, după cum au anunţat ieri de liderii PD-L şi PSD, Emil Boc şi Mircea Geoană. Boc a declarat la finalul întâlnirii cu Geoană, de la Senat, că "s-a găsit o soluţie pentru Ministerul Justiţiei". Premierul desemnat a arătat că această soluţie răspunde mai multor exigenţe, şi anume să fie o persoană care să nu facă parte din nici unul dintre cele două partide, dar şi o persoană care să continue reforma justiţiei. Boc a mai spus că alegerea aceasta a avut ca motivaţie şi obiectivul ca în iulie 2009 să fie ridicată monitorizarea României pe domeniul justiţiei şi dorinţa de a se asigura continuitatea reformei în acest domeniu. La rândul său, Geoană a spus că soluţia corectă este "continuitatea", precizând că, din punctul de vedere al competenţei şi profesionalismului, Cătălin Predoiu este un om potrivit. Predoiu este membru al PNL şi a candidat la alegerile parlamentare din acest an pentru un mandat de deputat, dar a pierdut. Numele lui Cătălin Predoiu a fost legat de cel al lui Dinu Patriciu, el fiind nominalizat în rechizitoriul de trimitere în judecată a omului de afaceri, în dosarul Rompetrol. în calitate de avocat, Predoiu a redactat şi semnat o notă către conducerea Rompetrol privind situaţia creanţei din Libia (85 de milioane de dolari) în care informa că banii aparţin statului român şi că societatea nu-şi poate însuşi aceşti bani fără a se adresa mai întâi unei instanţe judecătoreşti.

Avocat de profesie, în vârstă de 40 de ani, Cătălin Predoiu a făcut o impresie foarte bună nu doar prin activitatea internaţională de avocat, ci şi prin modul în care a acţionat ca ministru al Justiţiei în cele aproape 10 luni care s-au scurs de la instalarea în funcţie. El a fost numit prima oară ministru al Justiţiei, ca independent, la sfârşitul lunii februarie 2008 de către preşedintele ţării, la propunerea premierului Tăriceanu. Predoiu este membru al Baroului Bucureşti din 1991 şi asociat la casa de avocatură "Zamfirescu, Racoţi, Predoiu" din anul 2005, doctor în Drept comercial, suma cum laudae, 2004. Are studii de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen (1994). Este licenţit în drept din 1991, când a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, unde a şi predat dreptul comercial până anul trecut. Este membru în mai multe asociaţii profesionale şi coautor al mai multor publicaţii de specialitate.
  • Dana Piciu
  • Violeta Fotache

Emil Boc le cere păsuire profesorilor


Premierul desemnat Emil Boc le-a cerut partenerilor sociali "un răgaz" în ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor, pentru a vedea care este starea "vistieriei ţării", declarând că problema urmează a fi analizată. "Nu a fost o întâlnire formală, vom încerca să construim un parteneriat pe viitorii patru ani", a spus Emil Boc ieri la finalul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, pe care le-a caracterizat drept echilibrate, afirmând că părţile sunt dispuse la dialog pentru a depăşi criza. În ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor cu 50%, Emil Boc a spus că a cerut răgaz partenerilor sociali "pentru a vedea care este starea vistieriei ţării", urmând a fi făcută o analiză în acest domeniu. La discuţii au participat şi miniştrii desemnaţi Marian Sârbu, Constantin Niţă, Adriean Videanu, precum şi democrat-liberalul Theodor Stolojan. Din partea confederaţiilor sindicale, la discuţii au participat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, cel al Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul CSDR, Aurel Cornea, şi preşedintele BNS, Dumitru Costin. Din partea patronatelor, la întâlnire a participat Vasile Turcu, preşedintele Alianţei Patronatelor din Industrie şi Energie. Emil Boc a afirmat la 3 noiembrie, în campania electorală, că prima măsură pe care o va lua Guvernul PD-L după ce va câştiga alegerile va fi aplicarea actului normativ de majorare a salariilor profesorilor. Emil Boc a ajuns chiar să acuze de ipocrizie fosta guvernare, arătând că lipsa banilor invocată de Tăriceanu pentru a nu majora salariile profesorilor "este o minciună", atât timp cât clientela politică a PSD şi PNL a beneficiat în ultimii ani de peste 600 de milioane de euro din bani publici. El a somat Guvernul Tăriceanu să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor, votată deja de Parlament şi promulgată la acea dată de preşedintele Băsescu. Şeful statului a promulgat la 24 octombrie legea de mărire cu 50% a salariilor din Educaţie de la 1 octombrie. Guvernul a decis patru zile mai târziu, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009. Ulterior, Executivul a emis o nouă ordonanţă ce prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28%. Prima ordonanţă de prorogare a termenului de majorare a salariilor a fost declarată neconstituţională. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, cu unanimitate de voturi.

"Ştiam că Miron Mitrea este omul lui Băsescu, dar acum ne-am lămurit, a fost văzut ducându-se la Cotroceni"

un membru PSD

×