x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătăliile politice se vor da în Parlament, iar protestele vor fi inexistente. Presa internaţională, despre revenirea lui Băsescu la Cotroceni

Bătăliile politice se vor da în Parlament, iar protestele vor fi inexistente. Presa internaţională, despre revenirea lui Băsescu la Cotroceni

28 Aug 2012   •   06:26
Bătăliile politice se vor da în Parlament, iar protestele vor fi inexistente. Presa internaţională, despre revenirea lui Băsescu la Cotroceni

Ieri, in cadrul plenului reunit al Parlamentului, Stefan Minea, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale a anuntat "incheierea interimatului asigurat de catre presedintele Senatului, Crin Antonescu si reluarea de catre Traian Basescu a prerogativelor constitutionale", scrie Agentia France Presse.

Presedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din functie de catre Parlament pe 6 iulie, urmeaza, totusi, sa coabiteze cu majoritatea parlamentara de centru-stanga, condusa de Ponta si Antonescu, precizeaza agentia.

Reuters scrie ca Parlamentul a recunoscut ieri decizia CCR potrivit careia presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa se intoarca la Cotroceni, punand capat unei confruntari politice care a condus la o crestere a preturilor.

CCR a invalidat referendumul privind destituirea lui Basescu, in urma prezentarii la urne a mai putin de jumatate din electorat, chiar daca 88% dintre cei care au votat s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui, precizeaza Reuters. Agentia aminteste ca incercarea aliantei de stanga de a-l indeparta pe Basescu a starnit reactii negative, atat din partea Uniunii Europene cat si a Statelor Unite.

Vocea Rusiei a publicat o analiza in care sustine ca presedintele Traian Basescu a castigat razboiul indirect al protestelor stradale. Jurnalistul considera ca esecul miscarilor USL a fost cauzat de lipsa liderilor Uniunii din Piata Universitatii.

"Traian Basescu a castigat 'meciul' din Piata Universitatii prin neprezentarea USL, iar acuzatiile unor lideri de opinie la adresa electoratului sunt de prost gust. Principalele batalii politice se vor da in parlament, iar protestele stradale va fi practic inexistente, ceea ce poate fi interpretat ca un factor pozitiv din perspectiva mentinerii stabilitatii in conditiile unei conjuncturi politice extrem de volatile. Totodata, lipsa protestelor nu trebuie interpretata ca un semnal al lipsei tensiunilor sociale care nu vor disparea, ci se vor acutiza pe masura intensificarii crizei economice", mai scrie Vocea Rusiei.

Associated Presss scrie ca decizia CCR de invalidare a destituirii presedintelui Romaniei a fost aprobata de catre Parlament si ca doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea speciala. AP il citeaza pe presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea care, dupa vot, a declarat "suntem un stat european si suntem obligati sa respectam legea".

Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, iar presedintele Traian Basescu se poate reintoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.

×