x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bate şaua să priceapă iapa: Băsescu se ia cu juma’ de gură de Udrea

Bate şaua să priceapă iapa: Băsescu se ia cu juma’ de gură de Udrea

de Gabriela Antoniu    |    23 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut astăzi la Cotroceni o conferinţă de presă în care a abordat o serie de probleme de actualitate: de la raportul pe justiţie al Comisiei Europene şi cheltuielile nesăbuite ale Elenei Udrea până la uniforma de ofiţer german purtată de Radu Mazăre. Nu i-a uitat nici pe adversării săi politici Geoană şi Năstase, după cum nu a uitat nici să-şi apere fata cea mică, reproşând presei ideea că în scandalul Ridzi, acţiunile MTS au fost făcute pentru promovarea electorală a Elenei Băsescu.



Preşedintele Traian Băsescu a criticat voalat politica de cheltuieli promovată de către ministrul Turismului, Elena Udrea pentru plecările în străinătate. Şeful statului a afirmat joi că niciodată în timpul mandatului său la Cotroceni nu a acordat vreo diurnă sau cazare vreunui jurnalist acreditat la aceasta instituţie în timpul vizitelor sale externe. "Niciodată jurnaliştii acreditaţi la Preşedinţie nu au primit diurnă cazare sau altceva. Am încercat, în limita locurilor disponibile, să îi luăm cu noi ca să le uşurăm misiunea" a explicat Băsescu.

Şeful statului e de părere că presa aplică tratamente diferite în cazurile Monica Iacob Ridzi şi Nicolae Nemirschi şi a precizat că nu înţelege de ce întâmplă acest lucru."Vă spun în modul cel mai cinstit: Nu înţeleg tratamentul diferit între cazul Monica Ridzi şi cazul Nemirschi. De ce sunt trataţi diferit? A plătit mai mult Nemirschi pentru promovare sau nu? Dacă a plătit mai mult, pot să înţeleg", a comentat preşedintele răspunzând unei întrebări.

Întrebat de către cine sunt trataţi diferit Nemirschi şi Ridzi, Băsescu a răspuns: "De către presă". Ziaristul care i-a adresat întrebarea i-a oferit preşedintelui argumente legate de contractele încheiate în timpul mandatului ministrului Monica Iacob Ridzi, moment în care şeful statului a replicat: "Mărturisesc că nu le cunosc. Nu le cunosc". Referindu-se la propunerea PNL de creare a unei comisii de anchetă şi în cazul ministrului Turismului, Băsescu a apreciat că orice ministru trebuie să se supună controlului parlamentar şi să răspundă pozitiv solicitărilor Parlamentului indiferent din ce partid face parte. "Nu cred că este o anormalitate" a spus preşedintele.

Şeful statului a ţinut totodată să precizeze  că fiica sa cea mică a stat cu el în zilele de 1 şi 2 mai 2009 şi nu a fost prezentă la nicio acţiune a MTS, cu excepţia concertului trupei Vama Veche, cu care Elena Băsescu are o relaţie specială. El a menţionat că nu doreşte să dea detalii despre ce cunoaşte legat de "înţelegerile murdare" dintre politicieni şi presă pe care le-a invocat la demisia Monicăi Iacob Ridzi pentru că în cazul acesteia se derulează o anchetă pe care nu doreşte să o influenţeze. Băsescu a reproşat presei că a susţinut ideea că acţiunile MTS care au fost anchetate au fost făcute pentru promovarea electorală a fiicei sale.


APEL LA NĂSTASE
Băsescu a făcut şi un apel către Adrian Năstase să nu se mai ascundă în spatele Parlamentului şi să se prezinte în faţa procurorilor pentru că altfel face un mare deserviciu României, şeful statului declarându-se convins că acesta este "curat ca lacrima". "Fac apel la bărbatul Adrian Năstase să nu se mai ascundă în spatele Parlamentului", a spus Băsescu, , apreciind că atât timp cât va fugi de procurori Năstase va face "un mare deserviciu" României. Băsescu a spus că a venit momentul ca Adrian Năstase să înţeleagă că trebuie să se prezinte în faţa procurorilor şi că are convingerea că acesta este "curat ca lacrima"."A venit momentul ca Năstase să înţeleagă că deasupra persoanei dânsului este interesul naţional. Eu cred că Năstase nu are o problemă dacă se duce în faţa procurorilor. Am convingerea că Adrian Năstase este curat ca lacrima. El nu-şi dă seama de asta şi fuge de procurori", a declarat preşedintele.


GEOANĂ ŞI BOSTĂNĂRIA, MAZĂRE ŞI TERIBILISMUL DE PROST GUST
Şeful statului a mai spus că că nu se dezice de responsabilităţile legate de menţinerea MCV, spre deosebire de liderul PSD Mircea Geoană care, fiind "şef peste bostănărie", nu are responsabilităţi pentru întârzierea dosarelor politicienilor din Parlament.  "Înţeleg că Mircea Geoană, lucrând la Dăbuleni şi fiind şef peste bostănărie, nu are nicio responsabilitate pentru întârzierea dosarelor în Parlament", a spus preşedintele.  Preşedintele a adăugat ironic, referindu-se la Geoană: "Înţeleg că nici nu este membru al PSD".

Un alt pesedist luat în colimator de Băsescu a fost Radu Mazăre, primarul Constanţei. Întrebat cum comentează apariţia primarului Constanţei, Radu Mazăre (PSD), îmbăcat în ofiţer german din timpul războiului, şeful statului  a spus că este vorba despre "teribilism de prost gust". El a criticat presa pentru modul în care a relatat informaţia despre apariţia lui Mazăre, ca pe ceva "tare", "cool". Băsescu a menţionat că televiziunile au schimbat modul în care au prezentat acţiunea lui Mazăre după ce au văzut cum au reflectat evenimentul televiziunile din străinătate.

"ANDRONESCU FACE COMPROMISURI INADMISIBILE"
Lista pesediştilor "tocaţi" a continuat cu ministrul Educaţiei. Băsescu a spus că Andronescu face compromisuri inadmisibile în reforma educaţiei din interese electorale, iar sindicatele sunt elementul pricipal de blocaj al procesului de îmbunătăţire a sistemului de învăţământ. El a menţionat că, aşa cum a mai spus, blocajul reformei în educaţie este responsabilitatea egală a politicienilor şi sindicatelor. Băsescu a spus că sindicatele sunt elementul central al blocajului reformei şi nu doresc adoptarea legilor care rezultă din raportul Comsiei Miclea. De asemenea, preşedintele a spus că ministrul Andronescu, pentru a nu deranja bazinul electoral al partidului său, face compromisuri inacceptabile în reforma educaţiei. El a menţionat că ministrul Educaţiei şi sindicatele vor face să eşueze inclusiv reforma curriculară asumată chiar de Andronescu.


NU S-A DECIS DACĂ VA CANDIDA
Şeful statului a ţinut să precizeze din nou că nu a decis încă dacă va candida sau nu pentru un nou mandat, dând  asigurări că în momentul în care se va hotărî, va anunţa public."Cum mă duc între oameni, sunt pus sub silga campaniei electorale", a spus Băsescu, întrebat dacă s-a hotărât dacă va candida, având în vedere că deplasările sale recente prin ţară ar putea fi catalogate de adversarii săi drept campanie electorală. El a menţionat că nu a decis încă dacă va candida sau nu pentru un nou mandat, însă a dat asigurări că în momentul în care se va hotărî, va anunţa public "În ceea ce priveşte cadidatura, vă asigur că, atunci când mă voi hotărî, că o voi face public. Deocamdată n-am luat decizia", a spus Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic statului