Premierul Adrian Nastase a parasit postul de sef al Guvernului nu printr-o demisie scrisa, ci printr-o scrisoare trimisa presedintelui Traian Basescu, pe care l-a anuntat ca opteaza pentru functia de presedinte al Camerei.
SILVIU SERGIU
PREMIER. Eugen Bejinariu este considerat
cel mai potrivit sa preia interimatul
|
NOMINALIZARE. Pentru functia de premier interimar, Nastase l-a recomandat pe actualul secretar general al Guvernului, Eugen Bejinariu. "Avand in vedere ca in urmatoarele zile Executivul se va ocupa doar de gestionarea problemelor curente, administrative, cred ca cel mai potrivit pentru a prelua postul este secretarul general. Domnul Bejinariu cu asta se ocupa", a spus Nastase, apreciind ca ar fi firesc ca Traian Basescu sa il consulte in desemnarea premierului interimar.
Referindu-se la votul din Senat si Camera Deputatilor pentru functiile de presedinte, castigate de PSD cu spijinul PUR si UDMR, Nastase a spus ca spera ca acesta sa fi fost "un dus rece" pentru Traian Basescu si ca acesta se va gandi mai bine la ce s-ar putea intampla in momentul in care guvernul Tariceanu va veni sa ceara votul de incredere Parlamentului. Nastase a remarcat critic faptul ca, initial, Traian Basescu si Alianta D.A. au vorbit despre un guvern format doar din 12-14 ministri, pentru ca ulterior sa anunte mentinerea actualei structuri guvernamentale. "Asta ma face sa cred ca negocierile dintre partide pentru formarea majoritatii parlamentare sunt atat de complicate, incat s-ar putea sa ajungem la modelul francez, cu 40 de persoane in guvern. Cat priveste pastrarea in functie a negociatorului-sef pentru UE, Vasile Puscas, idee avansata de Traian Basescu, Nastase a sugerat ca pentru aceasta "ar trebui sa existe un aranjament politic". "Puscas este in PSD, nu isi va da demisia din partid, iar prezenta lui in guvern ar insemna ca avem un guvern de coalitie", a spus Nastase. El a facut si un bilant al mandatului sau, reprosandu-si in principal lipsa de fermitate fata de unele persoane sau situatii si prea putina atentie acordata comunicarii. Totusi el considera ca bilantul de guvernare a fost unul pozitiv, in pofida unor greseli comise pe parcurs. In opinia sa, a condus primul guvern postdecembrist nemarcat de conflicte, crize sau orgolii personale.
Citește pe Antena3.ro