x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Berlin - Intepaturi Basescu - Schroder

Berlin - Intepaturi Basescu - Schroder

22 Mar 2005   •   00:00

S-au tachinat. S-au "intepat", povesteste presedintele Traian Basescu despre dialogul avut cu cancelarul german Gerhard Schröder.

  • de OANA STANCU
  • POLITIC
  • "Nimeni nu a ramas neplatit"

    Germania ramane un sustinator consecvent al aderarii Romaniei la UE, a sutinut Traian Basescu la intoarcerea de la Berlin. Presedintele a marturisit insa ca intre el si cancelarul Gerhard Schroder au existat "intepaturi".
    BERLIN. Traian Basescu s-a intalnit cu Gerhard Schröder, iar cancelarul german pare sa nu-si fi adus aminte de replicile din campanie pe contractul EADS
    S-au tachinat. S-au "intepat", sustine presedintele. Au fost directi. Au avut umor. "Nimeni nu a ramas neplatit." Acestia au fost termenii in care a avut loc intalnirea dintre seful statului roman, Traian Basescu, si cancelarul german, Gerhard Schroder, dupa ce, in campania electorala, actualul presedinte acuza un targ facut de guvernul Nastase pentru contractul cu EADS, care miroase a coruptie. Schroder pare sa nu-si fi adus aminte de aceste replici. "Si daca si-ar fi adus aminte, ce?", a reactionat razand Traian Basescu luni seara de la Berlin, in interviul pe care i l-a acordat lui Emil Hurezeanu.

    PRINTRE DINTI. Astfel de "intepaturi" - mai in gluma, mai printre dinti - au fost servite si atunci cand s-a discutat problema Transnistriei. "Cancelarul Schroder a spus: "Bine, dar o puteti rezolva voi singuri cu americanii, de ce trebuie sa venim si noi?". Si raspunsul meu a fost simplu: "Pentru ca, daca nu veniti, putem sa rezolvam noi singuri cu americanii, fara voi". Ceea ce nu-i cel mai placut lucru: sa nu fii implicat in succes", a relatat seful statului. Basescu sustine ca un astfel de ton a fost posibil deoarece "a trecut putin moda politicienilor clasici", iar el si Schroder sunt oameni directi si cu simtul umorului, tot asa cum sunt nonconformisti si Putin, Bush sau Berlusconi.

    EADS. Cat despre contractul cu EADS, presedintele a introdus un jucator in plus intre partea romana si consortiul franco-germano-spaniol: Comisia Europeana, care va participa la discutiile privitoare la contractul pentru securizarea frontierei, intrucat acest demers se face la solicitarea UE si in conformitate cu cerintele aderarii. Traian Basescu a declarat luni seara ca a solicitat specialistilor romani si celor ai firmei EADS sa analizeze contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei, astfel incat sa se elimine suprapunerile de finantare, provenind de la fondurile PHARE, Schengen sau de la bugetul de stat, precizand ca a abordat acest aspect chiar cu directorul concernului.

    INVESTITORI. Seful statului a aratat totodata ca firmele germane sunt interesate de oportunitatile pe care le ofera piata din Romania, aratand ca cea mai mare banca din Europa, Deutsche Bank, va participa la privatizarea BCR sau CEC, iar compania Siemens este interesata de Electroputere Craiova. El i-a indemnat chiar pe oamenii de afaceri germani sa cumpere pamant in Romania, pentru a-si dezvolta cu succes investitiile, pentru ca acum e ieftin, dar in 2007 vor fi preturi europene.

    CLAUZA NU NE FACE PROBLEME
    Clauza de salvgardare nu conditioneaza in nici un fel semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE, a declarat presedintele in urma valurilor iscate de presedintele comisiei de politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok. Acesta a afirmat ca, PE doreste sa precizeze in mod clar conditiile in care clauza de salvgardare se poate activa in cazul Romaniei, insa Basescu sustine ca afirmatia a fost speculata gresit in Romania. Clauza de salvgardare, a aratat el, are in vedere evolutia Romaniei dupa semnarea Tratatului si numai nerespectarea de catre tara noastra a angajamentelor luate - in privinta reformei justitiei, luptei impotriva coruptiei sau concurentei - poate pune in pericol aderarea la 1 ianuarie 2007, prin intermediul activarii clauzei.

    ×
    Subiecte în articol: basescu politic schroder