La mai bine de o lună de la marele consens găsit la Palatul Cotroceni, noua lege Big Brother nu a ajuns nici măcar în comisiile Senatului. Pe 6 mai, cei șapte lideri politici semnau, în prezența președintelui Iohannis, o inițiativă de modificare a legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Se pare că noua lege a intrat în conservare după agitația din primăvară și nu mai interesează pe nimeni. Documentul a fost elaborat de Administrația Prezidențială și a fost depus la Senat de Victor Ponta, Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Daniel Con-stantin, Alina Gorghiu, Hunor Kelemen și Varujan Pambuccian. Inițiativa legislativă tre-buia să ajungă în dezbaterea Comisiei de Apărare din Senat, însă, până în acest moment nu a fost transmisă de Biroul Permanent. Totuși, atât Guvernul, cât și Consiliul Legislativ au emis un aviz favorabil. Noua lege Big Brother nu a reuşit nici măcar să intre în parcursul legislativ al primei camerei sesizate, Senatul.
În condiţiile în care o eventuală sesiune extraordinară a Parlamentului pe durata verii nu se anunţă, șansele ca noua lege gi-rată de Klaus Iohannis să treacă măcar de plenul Senatului până la noua sesiune sunt minime. Astfel, noul proiect al președintelui va mai aștepta cel puțin până la toamnă, când parlamentarii se vor întoarce la muncă. Conform președintelui, proiectul prevede îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a pune în acord securitatea cu nevoia de apărare a drepturilor şi libertăţilor. Soarta proiectului este cu atât mai de neînţeles, cu cât acordul realizat la consultările organizate de preşedintele Iohannis a fost semnat, fără rezerve, de toți liderii politici. Doar reprezentantul minorităţilor, Varujan Pambuccian, credea că durata de stocare a informaţiilor este prea mare, prin comparaţie cu for-mele anterioare ale legii şi cu prevederile similare existente la nivel european, însă asta nu l-a împiedicat să semneze legea. În schimb, partidele mari, PSD şi PNL au ignorat subiectul de la consultări încoace.