x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta nu e de acord cu Remus Cernea, care a propus ca Biserica să nu mai primească bani de la stat

Ponta nu e de acord cu Remus Cernea, care a propus ca Biserica să nu mai primească bani de la stat

08 Apr 2013   •   18:16
Ponta nu e de acord cu Remus Cernea, care a propus ca Biserica să nu mai primească bani de la stat
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Propunerea deputatului Partidului Verde, Remus Cernea, conform căreia Biserica să nu mai primească bani de la stat nu este susţinută de Uniunea Social Liberală, a declarat luni premierul Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii, informează agerpres.ro.

Acesta s-a arătat, la rândul său, împotriva unei astfel de propuneri.

"Nu, nu sunt de acord. E propunerea domniei sale şi nu are susţinerea Uniunii Social Liberale", a precizat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

"Sunt iniţiative", a declarat la rândul său liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu.

Un grup de parlamentari, în frunte cu deputatul USL Remus Cernea (Partidul Verde), pregăteşte o iniţiativă legislativă care sa vizeze o altă formă de finanţare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german.

“Pentru libertatea cultelor religioase din România şi pentru funcţionarea cultelor ar trebui introdus un principiu asumat de mai multe state europene, inclusiv Germania. Modelul german este foarte cunoscut. Fiecare cetăţean direcţionează o parte din impozitul său pe venit către cultul religios de care aparţine. Statul strânge aceste impozite şi le acordă apoi cultelor”, a propus Cernea.

Cernea spune că acest sistem ar fi benefic şi pentru Biserică, ieşind astfel de sub controlul politic.

“Un principiu care aduce fonduri predictibile şi consistente Bisericilor, în acelaşi timp rupe această legătură viicioasă între politică şi religie. Adică Bisericile nu vor mai sta la mâna politicienilor”, a spus Remus Cernea.

Patriarhia Română nu este de acord cu propunerea, arătând, într-un comunicat de presă, că Biserica Ortodoxă primeşte bani de la stat pentru că domnitorul Ioan Cuza a secluarizat toate averile Bisericii în anul 1863.

Potrivit Patriarhiei, care îl citează pe istoricul Constantin Giurescu, în Ţara Românească mănăstirile deţineau 16,55% din suprafaţa agricolă şi forestieră a ţării, iar în Moldova mănăstirile deţineau 12,16% din suprafaţa agricolă şi forestieră a ţării. Din acest motiv, statul s-a angajat să asigure salariile preoţilor şi a personalului clerical.

Patriarhia adaugă că dacă statul ar sista finanţarea, ar trebui să urmeze "în mod firesc" restituirea proprietăţilor secularizate către Biserică.

Mai mult, Patriarhia spune că: "Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu se face din milă, ci reprezintă o recunoaştere a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româneşti", adăugând că sumele primite de culte "sunt relativ mici, întrucât reprezintă doar 0,2% din bugetul de stat".

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice, în anul 2013 celor 18 Culte recunoscute din România le sunt alocate de la bugetul de stat 487, 4 milioane lei. 









×