x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blair, urmează Clinton, Kissinger, Gorby...

Blair, urmează Clinton, Kissinger, Gorby...

de Dan Constantin    |    08 Sep 2016   •   13:00
Blair, urmează Clinton, Kissinger, Gorby...
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Dosarul deschis în Republica DNA de la Ploiești în cazul conferinței lui Tony Blair la București capătă de la oră la oră  extindere internațională. Datele principale ale investigației de peste patru ani a procurorilor anticorupție se cunosc. Fostul lider laburist, longevivul premier al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a fost momit la București de un grup infracțional care, pentru 220 de mii de euro, l-au pus să le asigure succes electoral. 

Treaba clocită de mult timp s-a copt în martie 2012 după ce Blair și-a luat paraua. Banii erau, după povestea procurorilor, dați de mogulașul Ghiță, concitadinul lor. Scopul a devenit clar abia după patru ani. Blair a conferențiat la București pentru a obține Ponta puncte la alegerile care nu erau încă anunțate, dar puteau veni chiar și pe nepusă masă. Pentru a nu trage foloase și în 2016, a fost pus sub control judiciar. 
La putere erau Băsescu şi MRU
Când s-a pus la cale marea lovitură de imagine, la Cotroceni domnea Băsescu Traian, iar în Palatul Victoria se afla premier, după căderea lui Boc, Mihai Răzvan Ungureanu. Vizita la București, pe banii lui Ghiță, a avut ca puncte de interes conferința susținută de Tony Blair; pe scenă, ca deschizător de dialog a fost Emil Hurezeanu. Programul a inclus și o vizită la PSD, dar, de reținut, și la premierul MRU. Acesta nu a avut un  câștig electoral imediat, dimpotrivă, a pierdut mandatul printr-o moțiune de cenzură în Parlament. Dar sfaturile primite de la Blair i-au fost de mare ajutor - după patru ani a redevenit director al SIE - ceea ce denotă că principalul beneficiar al câștigului de imagine nu a fost Ponta, care, vai, a devenit clientul procurorilor DNA, a pierdut alegerile și acum se află sub control judiciar. Ghiță, și el s-a ales cu multe necazuri. A devenit deputat, dar nu pe listă, ci pe sistem uninominal, valabil în 2012. Are și el dosare cât să-l cocoșeze. Hurezeanu a fost numit de Iohannis, câștigător la prezidențiale, nevizitat de Blair, ambasador la Berlin.

Vîntu, Patriciu, Tender, Popoviciu, toți s-au afișat cu nume mari 
Logica dosarului deschis acum pentru finanțarea conferinței lui Blair poate fi aplicată la cazuri similare, la fel de notorii.
Deschizător de drumuri pentru liderii lumii ajunși la București conferențiari scumpi la vorbe a fost Bill Clinton. Fostul președinte al Statelor Unite a fost invitat la o conferință pentru branduri, desfășurată la Palatul Parlamentului în 2005. Masa, dansul și felicitările au fost achitate, potrivit informațiilor publice, de firma Omnilogic, abonată în perioada Băsescu la contracte fără număr. Directorul general Gabriel Marin este imun și acum la scandaluri.
În 2007, sosește la București pentru Gala Premiilor Realitatea TV, fostul dirijor al diplomației americane Henry Kissinger (foto). Plata pentru onoarea făcută -120.000 dolari - a fost achitată de Vântu, vizitat chiar la domiciliu de conferențiar. La dineul de la Casa Doina, proprietatea lui Puiu Popoviciu, au fost invitați între alții Dinu Patriciu, Ion Țiriac, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, personalități care nu aveau nevoie de câștig electoral.
Vizita lui Gorbaciov, din aprilie 2010, a fost legată de lansarea  unui ziar. Festivitățile s-au ținut tot la Casa Doina și reținem din cronica juridică numele lui Tender. Avea cu siguranță nevoie de protecție, pe care și-a asigurat-o pe diverse căi. Prețul lui Gorby este de 50.000 de dolari.
 

×