x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blocaj în PSD

Blocaj în PSD

de Lavinia Dimancea    |    25 Mar 2008   •   00:00
Blocaj în PSD
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Conducerea PSD nu a luat ieri nici o decizie cu privire la candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, lupta rămânând în continuare deschisă între Marian Van­ghelie şi Sorin Oprescu. Prin amânarea de ieri, Ion Iliescu a câştigat un nou meci în faţa lui Mircea Geoană.

Conducerea PSD nu a luat ieri nici o decizie cu privire la candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, lupta rămânând în continuare deschisă între Marian Van­ghelie şi Sorin Oprescu. Prin amânarea de ieri, Ion Iliescu a câştigat un nou meci în faţa lui Mircea Geoană.

 

Planul iniţial al lui Geoană de a supune candidatura lui Van­ghelie validării în şe­dinţa de ieri a Biroului Perma­nent Naţional a fost spulbe­rat de grupul de susţinători ai lui Oprescu de la vârful partidului, în frunte cu Ion Iliescu, care a invocat Statutul PSD, potrivit căruia numai Comitetul Executiv Naţional (CEx) poate decide într-o astfel de situaţie. Neavând încotro, Geoană a fost nevoit să cedeze şi s-a conformat, astfel încât singura hotărâre de ieri a fost ca, cel mai probabil după Summit-ul NATO, să fie convocată o şedinţă a CEx, în care să fie stabilit inclusiv candidatul PSD pentru Primăria Generală. De altfel, la finalul BPN, Iliescu a precizat că nu s-a discutat nominal nici o candidatură, ferindu-se în acelaşi timp să-şi declare public susţinerea pentru Oprescu. “Este treaba mea!‘‘, a spus preşedintele de onoare. În schimb, Nicolae Văcăroiu şi Victor Ponta şi-au reafirmat poziţia pro-Oprescu, în timp ce Geoană a rămas la părerea lui: “Trebuie ascultată şi organizaţia‘‘. Vizibil nemulţumit după şedinţă, Vanghelie a persistat şi el în speranţa că punctul de vedere al filialei Bucureşti va fi luat în considerare de conducerea PSD, deşi nu consideră că se află în competiţie cu Oprescu. “Dacă partidul va decide pentru Sorin Oprescu, atunci eu voi lua la momentul potrivit decizia să îl susţin pe Sorin Oprescu‘‘, a spus Vanghelie.

 

CEARTĂ. Nu la fel de “prietenos‘‘ a fost primarul de la 5 în timpul şedinţei, unde a răbufnit împotriva lui Iliescu din cauza poziţiei acestuia pro-Oprescu.  Vanghelie l-a acuzat astfel pe preşedintele de onoare al partidului că nu este de stânga şi că îl sprijină pe Oprescu, care are relaţii cu lumea interlopă. Potrivit unor surse din partid, Vanghelie ar fi invocat relaţiile lui Oprescu cu Costel Bobic, unul dintre cei cinci oameni de afa­ceri pe care i-a numit săptămâna trecută că ar fi încercat să-i împiedice candidatura. În replică, Iliescu i-ar fi spus lui Vanghelie că trebuie să coboare cu picioarele pe pământ şi că nici el nu este de stânga, având în vedere că aruncă atâţia bani pentru organizarea de “vangheliade‘‘.

 

PD-L s-a întors la trei propuneri

PD-L nu şi-a făcut nici ieri pu­blic candidatul pentru Pri­măria Capitalei, aşa cum anun­ţau neo­ficial surse din partid, aşteptând să se decidă PSD dacă merge pe mâna lui Vanghelie sau a lui Oprescu. Informaţiile pe care le dau liderii partidului sunt în continuare confuze, chiar ieri Emil Boc întorcându-se la declaraţii mai vechi, cum că PD-L are “cel puţin trei propuneri cu care va câştiga primăria din primul tur‘‘. Cu toate acestea, decizia pare să se fi conturat, Vasile Blaga urmând să candideze în tandem cu actualul viceprimar Răzvan Murgeanu. Blaga nu este cel mai bine cotat în sondaje, această poziţie re­venindu-i lui Liviu Negoiţă, în legătură cu care mulţi lideri PD-L încă mai trag speranţe că se va răzgândi şi va accepta să candideze. (O.S.)

 

Ludovic Orban, candidatul PNL

Delegaţia Permanentă a PNL a stabilit ieri majoritatea candidaţilor pentru primării şi şefiile consiliilor judeţene, la Capitală fiind validat Ludovic Orban (foto). Coordonarea politică a campaniei PNL la locale va fi făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. De asemenea, Delegaţia Permanentă a decis că liberalii vor merge în alegerile locale pe liste proprii, ceea ce înseamnă că nu vor încheia alianţe preelectorale cu nici un partid. Vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu a declarat la finalul şedinţei că decizia de a merge pe liste proprii este determinată şi de introducerea votului uninominal pentru consiliile judeţene. Există însă şi o excepţie de la această regulă, filiala Timiş, care va avea listă comună de candidaţi cu PNŢCD. “Nu înseamnă că orga­nizaţiile locale nu pot să aibă în cazuri bine precizate, cum este şi cazul Timişului, care este singura excepţie, dreptul de iniţiativă, şi cu aprobarea conducerii PNL pot prezenta şi asemenea liste comune‘‘, a completat Meleşcanu. În timpul şedinţei DP, liberalii au îngropat însă subiectul vreunei alianţe cu PSD. Premierul Tăriceanu le-a prezentat liberalilor rezultatul unui studiu sociologic din care rezulta că o asociere a PNL cu PSD este res­pin­să de electorat şi nu ar aduce voturi în plus pentru partid. Stu­diul le-a fost prezentat vice­pre­şedinţilor PNL duminică seară de Dan An­dro­nic. Înaintea reuniunii DP, şi vice­pre­şedintele Ludovic Orban a declarat că respinge orice alianţă cu PSD, pentru că între cele două partide este “o prăpastie doctrinară‘‘.

• de Monica Iordache Apostol

×
Subiecte în articol: politic psd oprescu