x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc ameninta cu divortul de PNL

Boc ameninta cu divortul de PNL

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Aug 2005   •   00:00
Boc ameninta cu divortul de PNL

Din cauza declaratiei legate de fuziunea PNL-PD, premierul Tariceanu s-a ales ieri cu mai multe palme de la PD, liderul democrat Emil Boc amenintand ca nu se va mai ajunge la fuziune cu asemenea declaratii.

Dupa renuntarea la anticipate, declaratia premierului Tariceanu precum ca PD si PNL ar trebuie sa fuzioneze sub doctrina liberala pentru ca Partidul Popular European, la care vrea sa adere PD, este un "amalgam" de partide, nu neaparat valoros, a aruncat din nou in aer relatiile cu partenerii democrati. Ca atare, PD nu a ratat ieri ocazia de a-l lasa in ofsaid pe premier in tot ce era in agenda zilei: TVA, largirea bazei pentru contributiile sociale, sefia Camerelor etc. Seria palmelor a fost deschisa cu replica pe care presedintele PD, Emil Boc, a dat-o omologului sau liberal: "Este o idee nefericita care ar putea afecta procesul colaborarii dintre PD si PNL pana la fuziune si ar putea indeparta PD de fuziune, daca asemenea idei se permanetizeaza. Noi am luat-o acum sub beneficiu de inventar, fiind facuta la Scoala de vara a colegilor liberali", a spus Boc.

CONTRIBUTII LA SANATATE. Liderul PD a anuntat apoi ca formatiunea sa nu accepta ideea premierului privind largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile sociale la sanatate, pentru ca in acest moment nu se justifica impunerea unei contributii suplimentare tocmai pensionarilor si taranilor, intrucat ei au platit "o viata". Potrivit lui Boc, Tariceanu ar trebui sa gaseasca in schimbul acestei masuri surse alternative pentru a nu diminua pensiile si atunci se poate discuta despre o asemenea masura. PD nu va fi de acord nici cu majorarea TVA la 22%, presedintele executiv Adriean Videanu aratand ca ea nu se justifica intrucat Romania are in prezent un excedent bugetar de 0,4%, iar Executivul ar trebui sa se concentreze pe resursele imobilizate la nivelul economiei subterane si al economiei gri, nu sa creasca TVA.

SEFIA SENATULUI. Liderii PD au refuzat sa-i ofere sprijin lui Tariceanu si in rocada pe care acesta ar fi dorit-o intre sefiile celor doua Camere, astfel incat sa scape elegant de Mona Musca la Camera Deputatilor. Ei l-au reconfirmat in unanimitate pe Radu Berceanu pentru Senat, Boc afirmand ca asta e decizia PD, iar liberalilor le revine propunerea pentru Camera. Supararea pe Tariceanu a fost exprimata de Boc si in Consiliul Aliantei, in absenta premierului insa, motiv pentru care si Boc a parasit sedinta. Dupa atatea contre, liderii Aliantei au reusit si un mic tratat de pace, respectiv sa repuna in miscare comisia de strategie a ADA, care sa coordoneze politica fiscala. Totodata, ei au cerut parlamentarilor PD si PNL sa nu lipseasca nici macar o ora in urmatoarele saptamani din Parlament la modificarea regulamentului, schimbarea presedintilor Camerelor si eventuala motiune de cenzura a PSD.

CRITICI


"Este o idee nefericita care ar putea afecta procesul colaborarii dintre PD si PNL pana la fuziune si ar putea indeparta PD de fuziune. Noi am luat-o acum sub beneficiu de inventar, fiind facuta la Scoala de vara"
Emil Boc presedintele PD

×
Subiecte în articol: politic