x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, imun la provocări

Boc, imun la provocări

de Gabriela Antoniu    |    22 Apr 2009   •   00:00
Boc, imun la provocări
Sursa foto: Christian Silva/Editura Intact

Guvernul va redacta în această săptămână principiile legii salarizării unice în sistemul bugetar. Premierul Boc (foto) a precizat că legea va fi finalizată, în pofida presiunii bugetarilor privilegiaţi.



Ultimii care au reacţionat au fost judecătorii, care au dat în judecată Ministerul Muncii, pentru că n-au fost invitaţi la negocieri pe tema legii, ce urmează a îngheţa salariile mari. Magistraţii sunt supăraţi că s-ar trezi cu salariile îngheţate timp de mai mulţi ani, deoarece sunt consideraţi "bugetari de lux" şi pentru că n-au fost invitaţi la discuţiile de la Ministerul Muncii.

Cu toate acestea, premierul Boc susţine că procesul de negociere va continua. Şeful executivului a anunţat înainte de Paşte că discuţiile cu partenerii sociali vor fi accelerate în această săptămână, pentru a se ajunge urgent la forma finală a legii salarizării unice, astfel încât documentul să poată fi trimis la Parlament spre aprobare, informează Rador.

Pe de altă parte, potrivit ministrului Muncii, Marian Sârbu, guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe această lege dacă parlamentul nu reuşeşte să o adopte până la 1 octombrie, pentru a-şi respecta angajamentele asumate la negocierile cu FMI.

Sistemul unic de salarizare a bugetarilor ar putea fi construit pe o serie de funcţii, cum ar fi medicul primar, profesorul cu gradul I de liceu şi vechime de 6-10 ani sau referentul superior, care vor deveni repere de ierarhizare, constituind limitele maxime şi minime de remunerare. Boc spune că toţi bugetarii vor trebui să accepte noul sistem, pentru că acesta va elimina diferenţele.

×
Subiecte în articol: politic