Guvernul Boc îşi menţine măsurile inumane de reducere a cheltuielilor bugetare şi nu a suflat o vorbă despre mitingul din Piaţa Victoriei. Şedinţa săptămânală a Guvernului a început ieri la nici două ore după marele miting din faţa instituţiei fără ca premierul şi miniştrii să-şi manifeste îngrijorarea faţă de nemulţumirile strigate în stradă. Din contră, premierul Boc a precizat că propune Executivului ca măsurile luate să fie promovate rapid, prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, procedură care ar trebui să permită aplicarea lor chiar de luna viitoare.
Boc spune că Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar şi relansarea economiei, care va fi discutat mai întâi în Coaliţie şi ulterior aprobat de Executiv, în vederea asumării răspunderii în Parlament.
Totodată, el le-a cerut secretarilor de stat şi consilierilor care reprezintă statul în companii cu capital minoritar de stat şi în instituţii financiare precum CEC şi Eximbank să îşi doneze indemnizaţia de participare la şedinţă, pentru o perioadă de şase luni, într-un fond de solidaritate socială, altfel vor fi demişi.
Pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat pentru o primă lectură şi proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale, dar presa a fost dată afară din sală la începerea discuţiilor pe marginea acestui act normativ.
Proiectul va fi promovat săptămâna viitoare de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, aplicându-se imediat. Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va acorda ANAF atribuţii sporite în combaterea evaziunii prin drept de acces la evidenţele bancare, că se va concentra şi asupra persoanelor fizice cu venituri mari şi va introduce condiţii stricte de autorizare a firmelor care lucrează cu bunuri în regim suspensiv de accize.
Proiectul ordonanţei de reducere a evaziunii fiscale introduce şi plata de TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii. Tranzacţiilor în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, le va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar. Cele două măsuri contravin legislaţiei europene, motiv pentru care Finanţele vor să le aplice pe termen limitat, până la finele anului viitor.
Guvernul intenţionează să se reunească la sfârşitul acestei săptămâni într-o nouă şedinţă în care să adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât să îşi asume răspunderea în Parlament săptămâna viitoare, data preferată fiind marţi, 25 mai, au afirmat surse oficiale. Mai mult, Executivul intenţionează să adopte în şedinţa de săptămâna viitoare scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, după noi discuţii în Coaliţie şi cu sindicatele şi patronatele, dar fără să renunţe la diminuarea salariilor şi pensiilor.
PLATA SALARIILOR RESTANTE CÂŞTIGATE ÎN INSTANŢĂ, AMÂNATĂ
În urma şedinţei de ieri, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind amânarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale câştigate în instanţă de către bugetari. Cuantumul sumelor se ridică la peste 2 miliarde de lei, reprezentând 0,4% din PIB. Actul normativ stabileşte că primele plăţi pentru drepturile salariale câştigate în instanţă, dar şi drepturile care vor fi obţinute până la finele acestui an vor fi amânate pentru 2012, când se va achita 34% din suma indexată cu rata inflaţiei. Iniţial, Guvernul a decis să plătească drepturile câştigate până la finele anului trecut în trei tranşe, respectiv 34% în 2010, 33% în 2011 şi 33% în 2012. Un tratament similar era aplicabil şi drepturilor slariale care sunt obţinute prin decizii definitive şi irevocabile în 2010, respectiv plata unei prime tranşe de 34% în 2011, şi câte 33% în 2012 şi 2013. Noul act normativ amână practic cu doi ani primele plăţi deja eşalonate pentru sumele obţinute până la finele anului trecut şi cu un an termenele de rambursare pentru datoriile reieşite din decizii de executare emise în 2010. Calendarul propus va fi aplicabil echidistant tuturor drepturilor salariale câştigate până la finele acestui an, respectiv 34% din sume în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Decizia privind eşalonarea acestor plăţi a fost luată pentru limitarea deficitul bugetar în 2010 şi în anul următor.
COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE, PRIMELE VIZATE - DUTY-FREE-URILE
Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală şi a creşte veniturile bugetare obţinute din comercializarea mărfurilor. Proiectul majorează taxa de autorizare a magazinelor duty free, stabilind că pentru fiecare an de funcţionare se datorează o taxă anuală de 100.000 euro pentru fiecare magazin. De asemenea, operatorii economici vor introduce mărfuri în vederea comercializării în duty-free numai după plata accizei, taxei pe valoarea adăugată şi taxelor vamale, după caz. Un studiu prezentat în urmă cu un an arăta că magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comerţul ilicit de ţigarete, cele mai afectate zone fiind cele învecinate cu graniţele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Persoanele fizice care trec graniţa fără să declare la vamă că deţin asupra lor o sumă egală sau mai mare de 10.000 euro nu vor mai fi sancţionate cu amendă şi confiscarea banilor, ci vor intra în închisoare pentru o perioadă cuprinsă între doi şi şapte ani. Sancţinea este prevăzută de asemenea în proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.