x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc n-are inca urmas la Camera

Boc n-are inca urmas la Camera

01 Iul 2004   •   00:00

Noul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, si-a depus abia ieri demisia din Parlament. Si aceasta dupa ce secretarul Camerei anuntase ca Boc nu a renuntat la calitatea de deputat, intrucat membrii PD aflati pe listele de la Cluj au refuzat sa preia mandatul.

CAMELIA IONESCU

Secretarul Camerei Deputatilor, Tudor Mohora (PSD), a anuntat ieri la pranz ca Emil Boc nu si-a dat demisia din Camera Deputatilor deoarece nu ar avea succesor. Mohora a discutat cu reprezentantii PD din Camera, care i-au dat asigurari ca vor rezolva situatia pana la 3 iulie, termenul legal pentru depunerea demisiei. "Se pare ca au dificultati sa gaseasca candidati la Cluj care sa accepte", a spus secretarul Camerei. El a precizat ca aceasta este singura situatie de acest gen de care se stie la Camera. In rest, opt deputati au demisionat pentru functii la nivel local, inlocuitorii lor fiind deja validati. Pe de alta parte, conducerea Camerei Deputatilor a cerut Autoritatii Electorale Permanente sa verifice la fiecare judet situatia implicarii parlamentarilor in consiliile judetene, pentru a evita situatiile de incompatibilitate. Biroul Permanent doreste sa afle daca parlamentarii alesi in consilii au optat pentru vreuna dintre functii.

DEMISIE. La scurt timp dupa anuntul lui Mohora, Boc si-a dat demisia din Camera, venind personal la Bucuresti pentru a participa la sedinta de Colegiu Director a PD. Cat priveste inlocuitorul sau din Camera Deputatilor, cel mai probabil va fi Adrian Gurzau, aflat pe pozitia a noua pe lista supleantilor. Boc a avut probleme cu "pasarea" fotoliului de deputat, toti succesorii sai fiind bine infipti in alte functii. Cum cei mai multi sunt primari ai localitatilor clujene, s-a ajuns chiar la o discutie despre organizarea de alegeri partiale in circumscriptia clujeana din cauza locului lasat vacant la Camera de Boc. Adrian Gurzau are studii teologice, dar nu "profeseaza", ne-a asigurat ieri fostul deputat. Succesorul democratului Boc va fi validat ca deputat la inceputul sesiunii parlamentare din septembrie. Pe de alta parte, Boc si-a lasat fostii colegi sa decida cine ii va urma in pozitia de lider al deputatilor PD.

DIFICULTATI

"Boc nu a demisionat deocamdata. Se pare ca democratii au dificultati sa gaseasca candidati la Cluj care sa accepte mandatul de deputat" - Tudor Mohora, secretarul Camerei Deputatilor

DUPA VICTORIE

"Demisia mea din Parlament este de ordinul evidentei. Va fi scrisa si inaintata catre Bucuresti cat mai curand posibil" - Emil Boc, noul primar de la Cluj-Napoca

Supleanti in locul demisionarilor

In ultima zi de plen din aceasta sesiune au fost validati sase dintre supleantii deputatilor demisionari care au castigat la locale. Lui Iancu Holtea (PRM) i-a luat locul lui Viorel Ionel, liberalului Andrei Chiliman i-a ocupat scaunul Vlad Octavian Moisescu, pe al lui Liviu Negoita (PD) l-a luat Daniel Bogdan, iar in locul lui Sorin Frunzaverde (PD) a venit Teodor Craciun Tuducan. In locul lui Zoltan Kovacs (UDMR) a venit Zsolt Sarkadyi, iar pe Robert Raduly l-a inlocuit Imre Kedves. Dupa ce noii deputati au depus juramantul, alti doi pesedisti, Vasile Mihalachi si Dumitru Buzatu, si-au anuntat demisiile din Parlament.
×
Subiecte în articol: politic deputaţilor cameră