x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, premier până la alegeri

Boc, premier până la alegeri

de Adriana Duţulescu    |    19 Oct 2009   •   00:00
Boc, premier până la alegeri
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Premierul demis Emil Boc are din ce în ce mai multe şanse să rămână în funcţie până la alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu a anunţat că, dacă va pica Croitoru în Parlament, îl va păstra pe Boc pe funcţie. Coaliţia Johannis aşteaptă să treacă timpul.



Traian Băsescu a declarat aseară că există posibilitatea ca Emil Boc să rămână în funcţie până după alegerile prezidenţiale, dar că decizia o va lua după ce va discuta cu FMI, pe care va încerca să-l convingă să facă vizita de evaluare chiar şi cu un Guvern revocat. Băsescu a insistat însă pe ideea că speră ca Guvernul Croitoru să treacă de Parlament, dar a spus că o variantă ar fi să rămână Emil Boc premier până după alegeri şi noul preşedinte să aibă responsabilitatea desemnării primului-ministru. "Mai este şi altă variantă, să spun, dacă acest Guvern nu trece, dar, cu toată atmosfera, sper din tot sufletul să treacă; mai este varianta să spun: în regulă, rămânem cu Guvernul Boc până la alegerile prezidenţiale şi preşedintele ales să desemneze prim-ministrul, pentru a nu risca să creez condiţii de dizolvare a Parlamentului înainte de alegerile prezidenţiale. (...) Nu voi lua această decizie până când nu am o discuţie cu FMI, să-i conving să vină să facă vizita de evaluare chiar cu un prim-ministru, cu un Guvern revocat de Parlament, pentru a putea lua tranşele de împrumut din noiembrie şi decembrie", a declarat Băsescu la Prima Tv. Preşedintele a reafirmat că "ultimul lucru pe care şi-l doreşte" este dizolvarea Parlamentului. "E ultimul lucru pe care mi l-aş dori, să ajungem la situaţia de dizolvare a Parlamentului. Dacă voi avea al doilea mandat pot să fac acest lucru imediat după revalidare, după data de 6 decembrie", a spus şeful statului, precizând că a făcut o eroare de exprimare când a afirmat că poate dizolva Parlamentul pe 7 decembrie.

MAJORITATEA RENUNŢĂ LA CONTESTAŢIE
De cealaltă parte, coaliţia PSD+PC, PNL şi UDMR ar fi trebuit să decidă aseară să înainteze o contestaţie la Curtea Constituţională faţă de refuzul lui Traian Băsescu de a-l accepta pe Klaus Johannis ca prim-ministru. Însă, după o întâlnire convocată de preşedintele PSD Mircea Geoană la Senat, la care a participat şi primarul Sibiului, liderii Opoziţiei au renunţat la idee, de teamă că judecătorii Curţii îl vor favoriza pe Traian Băsescu şi atunci o eventuală strategie comună a lor de a impune un prim-ministru după alegeri, în cazul în care Băsescu ar câştiga un nou mandat, ar fi compromisă definitiv. Mircea Geoană a anunţat în schimb că PSD+PC, PNL, şi UDMR îl aşteaptă pe premierul desemnat Lucian Croitoru la o întâlnire, mâine, la Palatul Parlamentului, "ca să nu mai umble după voturi prin oraş". La această întâlnire însă partidele noii coaliţii parlamentare intenţionează să nu fie reprezentate la nivel de lideri pentru a-l ridiculiza pe premierul desemnat de Băsescu, având în vedere că îi vor prezenta acestuia refuzul unanim de a face parte din Cabinetul său. Astfel, opoziţia acceptă tacit ca Emil Boc să ramână în funcţie la Guvern, în lipsă de proceduri constituţionale care să-l forţeze pe Traian Băsescu să marşeze la varianta ei de prim-ministru.

×
Subiecte în articol: politic