x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc se jură că prezidențialele din 2009 n-au fost regizate

Boc se jură că prezidențialele din 2009 n-au fost regizate

de Marius Gîrlașiu    |    15 Iun 2017   •   14:10
Boc se jură că prezidențialele din 2009 n-au fost regizate
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Fostul premier Emil Boc a negat posibilitatea ca PDL să fi fraudat alegerile prezidențiale din 2009. Fostul lider PD-L le-a spus parlamentarilor din comisia de anchetă că a auzit de întâlnirea din sufrageria Generalului Oprea abia după dezvăluirile făcute de Dan Andronic. Boc a adăugat că Gabriel Oprea nu putea „fizic” să influențeze rezultatul alegerilor.

Alegerile din 2009 nu au fost fraudate şi nici nu aveau cum să fie fraudate. Gândiţi-vă că în fiecare secţie din cele 21.000 existau 6 reprezentanţi de la partide care erau împotriva PDL şi unul de la PDL. Toţi aceştia au vegheat ziua şi pe parcursul nopţii procesul electoral. Toate aceste proceseverbale au fost semnate de cei şapte. Credeţi că în cele 21.000 de secţii ar fi acoperit candidaţii care erau împotriva PDL o eventuală tentativă de fraudă în favoarea candidatului PDL? Exclus. Nu era posibil”, a spus Emil Boc după audieri. Fostul lider PDL le-a spus aleşilor că Gabriel Oprea a fost un ministru performant, care şi-a respectat angajamentele şi a dus la îndeplinire mandatul în fruntea MApN, iar despre fostul şef al SRI George Maior a spus că era „un pilon de stabilitate instituţională şi de creştere a prestigiului instituţiei în relaţiile interne şi internaţionale”. Cu două zile în urmă, fostul director al SPP, Dumitru Iliescu, a declarat la audieri că scrutinul din 2009 a fost fraudat masiv de către o parte din conducerea SRI. „Am avut şi am certitudinea sută la sută că alegerile din 2009 au fost fraudate, iar această acţiune complexă a fost coordonată de Coldea împreună cu Maior. Aşa au venit informaţiile la mine. S-a întâmplat şi în 2014. S-a făcut un plan prin care se prevedea destabilizarea PSD , cu arestări, cu cercetări”, a susţinut Iliescu în faţa comisiei.

Kovesi, chemată a doua oară

În fața comisiei de anchetă ar fi trebuit să se prezinte ieri şi Laura Codruța Kovesi, însă şefa DNA a declinat invitaţia comisiei. Aleşii au chemat-o din nou în Parlament, marţea viitoare. Tot săptămâna viitoare este invitat şi fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, însă există semnale că generalul (r) va refuza la rându-i să se prezinte. Acesta ar pregăti o scrisoare de refuz, după modelul brevetat de Kovesi. Curtea Constituţională a respins, ieri, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PNL şi USR în legătură cu obligaţia persoanelor citate de a se prezenta la comisiile de anchetă. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi în plenul CCR.

×
Subiecte în articol: boc prezidentiale 2009