Invitat in studioul TVR, premierul demisionar a declarat, luni seara, ca si-a propus ca PDL sa recupereze din voturile pierdute in fata electoratului din cauza masurile guvernamentale dipuse in perioada crizei economice, astfel incat sa creasca de la 17-18% in prezent la circa 30% din preferintele votantilor
"Sunt convins ca vom recupera din voturi si vom ajunge la procentul din 2008", a declarat Emil Boc. Acesta a mai spus ca alegerile locale vor fi organizate la 3 sau 10 iunie, iar pana atunci PDL va fi reformat de la nivel central la cel local, prin instalarea oamenilor potriviti la locul potrivit.
Fostul premier Emil Boc a admis ca adoptarea, in 2009, in timpul guvernarii PDL-PSD, a ordonantei de urgenta care a permis schimbarea in functie a directorilor de servicii deconcentrate a reprezentat o greseala politica, indreptata doar prin decizia Curtii Constitutionale.
"Prin acea ordonanta de urgenta, politicul a fost prea mult", a marturisit Emil Boc. La acel moment, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat atunci ca actul normativ este neconstitutional.
Dupa acea decizie, Boc a anuntat insa ca Guvernul va mentine ordonanta privind serviciile deconcentrate, sustinand ca aceasta permite numiri "pe baza unor criterii de performanta". Ulterior, Guvernul a aprobat o noua ordonanta de urgenta in acest domeniu, care modifica regimul de numire in posturi de inalt functionar public si care stabilea ca mutarea in cadrul unei institutii poate fi efectuata si pe un post de nivel inferior, nu doar de aceeasi categorie, ca pana atunci.
Altfel, Boc a dezvaluit ca Mihai Razvan Ungureanu a fost propunerea PDL pentru postul de premier desemnat, inaintata presedintelui Traian Basescu, impreuna cu solicitarea ca actuala structura guvernamentala sa fie pastrata, fara divizari sau fuziuni de ministere.
Boc a spus ca se vor purta discutii pentru modificari in ceea ce priveste numele noilor ministri si ca toate procedurile pentru instalarea viitorului guvern, incluzand elaborarea programului de guvernare, sa fie incheiate cel tarziu pana joi.
Fostul premier a mai spus luni seara ca decizia de retragere de la conducerea Guvernului i-a apartinut in totalitate, fara sa ii fie solicitata de presedintele Traian Basescu, si ca a stabilit cu seful statului doar momentul demisiei.
"Cand spuneam ca stiu ce am de facut, aveam in vedere ceea ce am anuntat azi. Presedintele nu mi-a cerut demisia, decizia mi-a apartinut, calendarul l-am discutat cu seful statului. Nici in partid nu am putut spune exact ce voi face", a declarat Boc la TVR.
In fine, premierul demisionar a declarat ca regreta timpul pierdut departe de familie in perioada mandatului de prim-ministru, dar ca membrii familiei l-au sprijinit permanent, inclusiv in privinta demisiei, aratand totodata ca are si dispute "democratice" in casa pentru proiecte gen Rosia Montana.
"Avem discutii democratice in familie. Cu Rosia Montana avem discutia la scena deschisa in casa", a spus Boc.
Intrebat daca sustine acest proiect, in conditiile in care presedintele Traian Basescu si-a anuntat de mai multe ori sprijinul pentru Rosia Montana, fostul premier a evitat un raspuns, spunand ca nu vrea "scandal in familie".