x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bogdan Aurescu a prezidat reuniunea informală a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

Bogdan Aurescu a prezidat reuniunea informală a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

25 Sep 2020   •   15:38
Bogdan Aurescu a prezidat reuniunea informală a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

Regiunea Mării Negre „va ieși întărită din această criză economică majoră”, dacă vor exista „soluții comune”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). 

România deține președinția în exercițiu a OCEMN. 


La reuniune au mai participat miniștrii afacerilor externe din Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Federația Rusă și Republica Turcia și adjuncți ai miniștrilor de externe din Grecia, Georgia, Albania, Bulgaria, Serbia și Ucraina. Invitat special al reuniunii a fost Comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.   

„Regiunea noastră va ieşi întărită din această criză economică majoră, dacă suntem dispuşi, în ciuda tuturor diferenţelor, să găsim soluţii comune, dacă suntem dispuşi să promovăm o mai bună conectivitate între noi şi în interiorul regiunii, construind încredere în propriile forţe şi în ceilalţi”, a afirmat Bogdan Aurescu. 

De asemenea, Aurescu a reconfirmat angajamentul activ al României pentru stimularea cooperării regionale în regiunea extinsă a Mării Negre, consecvent unei agende substanțiale pe dimensiunea economică a cooperării, precum și ca modalitate de promovare a stabilității și prosperității în această regiune de interes strategic pentru România, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. 

România a decis prelungirea, cu titlu excepţional, a mandatului naţional de Preşedinţie-în-Exerciţiu şi pentru semestrul al II-lea al anului 2020, ca urmare a obţinerii de către ţara noastră a acordului tuturor statelor membre asupra unei soluţii-pachet de natură să asigure continuitatea preşedinţiilor-în-exerciţiu ulterioare, mai informează MAE. 

Bogdan Aurescu a susţinut, totodată, valoarea adăugată a cooperării economice interguvernamentale la nivel regional, în sprijinul eforturilor naţionale de redresare socio-economică în urma crizei pandemice. Şeful diplomaţiei române a subliniat că provocările actuale reprezintă un test al solidarităţii şi, implicit, al capacităţii statelor membre OCEMN de cooperare şi coordonare pe palier regional, cu scopul realizării unui răspuns eficient la această criză.

În plus, ministrul Afacerilor Externe a evidenţiat şi asistenţa macrofinanciară oferită de UE în sprijinul statelor din Parteneriatul Estic şi Balcanii de Vest, cu obiectivul combaterii pandemiei şi redresării socio-economice, iniţiativă ce reflectă atât solidaritatea UE faţă de statele partenere, cât şi importanţa acordată dezvoltării sustenabile a regiunii Mării Negre per ansamblu.

Pe dimensiunea cooperării la nivelul OCEMN, Bogdan Aurescu a indicat importanţa necesităţii formulării unor priorităţi de acţiune inovatoare în cadrul organizaţiei şi a eficientizării coordonării între statele membre în vederea gestionării consecinţelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional, prin încurajarea schimbului de bune practici sau prin lansarea unor formate mai flexibile de cooperare.

Ministrul de Externe a reconfirmat sprijinul "continuu" al României pentru dezvoltarea pragmatică şi flexibilă a interacţiunii OCEMN - UE, care contribuie la consolidarea dimensiunii comune de acţiune în regiune vizând implementarea de proiecte concrete în domenii sectoriale, prin valorificarea oportunităţilor oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele financiare alocate de UE pentru dezvoltarea sustenabilă la Marea Neagră.
 

×
Subiecte în articol: ocemn bogdan aurescu