x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bolnavi de corupţie, simulanţi sau suferinzi?

Bolnavi de corupţie, simulanţi sau suferinzi?

de Marius Gîrlașiu    |    27 Sep 2015   •   23:48
Bolnavi de corupţie, simulanţi sau suferinzi?
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Cazul lui Sorin Oprescu, ajuns la Spitalul Universitar direct din arestul Capitalei, reaminteşte de alţi bolnavi celebri care, odată închiși du-pă gratii, au „profitat” din plin de pe urma afecţiunilor de sănătate reale sau închipuite.

Imediat ce simt aerul rece şi paturile de fier din celule, mulţi dintre cei condamnaţi sau suspectaţi de corupţie se îmbolnăvesc subit. Dacă unii au cu adevărat nevoie de medici, alţii îşi exagerează suspect suferinţa. Intervenţia Avocatului Poporului în cazul lui Sorin Oprescu a ridicat semne de întrebare. Nu neapărat în privinţa unei nevoi reale de îngrijire medicală, Oprescu suferind de diabet, cât în comparaţie directă cu alte cazuri în care cei implicaţi nu avut un nume atât de sonor. Gigi Becali este unul dintre suferinzii celebri ai patriei care au mizat în faţa justiţiei pe rolul „condam¬natului la moarte”. Pe vremea cât a fost închis, Becali a încercat din răsputeri să-i convingă pe judecători că are nevoie urgentă de o operaţie complicată la coloana vertebrală.

Păcăliţi de Hayssam
Fostul europarlamentar a purtat chiar un guler cervical menit să impresioneze completul de judecată. „Nu mai suport durerea. Mama mea tot aude că Becali paralizează şi poate să moară din asta”, tuna Becali pe vremea când avea reşedinţa la Poarta Albă. Surpriză, însă! După ce a ieşit din închisoare, latifundiarul a scăpat printr-un miracol divin de „paralizie”. Un caz mult mai grav este cel al sirianului Omar Hayssam.
Implicat în răpirea jurnaliştilor români în Irak, Hayssam a fost arestat preventiv în 2005 pentru infracţiuni economice într-un alt dosar. După un an, instanţa a decis să-l elibereze din motive medicale la propunerea procuro-rului care îi ceruse arestarea. „Cancerul la colon” l-a ajutat pe Hayssam să fugă din ţară la bordul unei nave în iunie 2006. A fost nevoie de şapte ani să fie readus în România. Fuga sa a provocat la acea vreme revocarea din funcţie a şefilor SRI, SIE şi a procurorului general Ilie Botoş. Alţi „actori”, ca Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Adamescu, au avut în recuzită scaunul cu rotile. Vântu este cel care a avut o su-gestie mai mult sau mai puţin ironică pentru politicieni. „Dom-nilor, investiţi în puşcării, in-vestiţi în viitorul vostru!”. De altfel, fostul mogul a fost diag¬nosticat cu cancer pulmonar încă de pe vremea când se afla după gratii. În libertate, Vântu s-a apucat de scris pe blog şi postat filmuleţe pe Facebook.
Condiţiile de arest
După ce a experimentat pe propria piele condiţiile din arest, Elena Udrea a avertizat şi ea imediat după arestarea lui Oprescu. „Acolo, un bolnav cronic nu are nicio șansă. Dacă te duci sănătos, când ieși din pușcărie ai mari probleme de sănătate”, spunea fosta candi¬dată la prezidenţiale. Închis în dosarul Microsoft şi recunoscut pentru problemele cardiace, Gheorghe Ştefan ar fi suferit un infarct în celula de la Peniten¬ciarul Jilava. Cel puţin asta susţin apropiaţii fostului primar din Piatra-Neamţ, care spun că Pinalti ar fi ajuns de nerecu¬noscut în spatele gratiilor. Anul acesta și Dorin Cocoș a leșinat în arestul Poliţiei Capitalei.

Au leșinat de frică
Au existat cazuri în care cei ajunşi în faţa instanţei n-au suportat gândul că vor ajunge după gratii. Fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, arestat preventiv pentru luare de mită, a leşinat la tribunal. Şi fostul senator Cătălin Voicu a fost luat cu ambulanţa după ce i s-a făcut rău la dezbaterile finale din procesul de corupţie de la ÎCCJ. Alt nume greu care a leşinat în sala de judecată este cel al fostului primar din Piteşti, Tudor Pendiuc.

Becali a recunoscut deschis că a încercat să-i prostească pe jude-cători. „Ca să dea întreruperea pedepsei, mai stăteam şi eu cu gulerul”, a admis latifundiarul.
Baroni slabi de înger
Baronul PSD Argeş, Constantin Nicolescu, condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri europene, a mizat pe boli grave ale inimii. Alt baron PSD, Mircea Cosma (foto) de la Pra-hova, a ajuns la Urgenţe cu probleme cardiace după ce a fost reţinut de DNA. Condamnată la 5 ani de închisoare, fostul ministru Monica Iacob-Ridzi a încercat fără succes să scape de executarea pedepsei, in-vocând mai multe boli ale sângelui.
 

×