x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bruxelles - Romania ia parte la batalia pentru buget

Bruxelles - Romania ia parte la batalia pentru buget

de Irina Cristea    |    16 Dec 2005   •   00:00
Bruxelles - Romania ia parte la batalia pentru buget

Romania participa, in calitate de observator, la Consiliul European de Iarna, unde se va transa controversata problema a bugetului european pentru 2007-2013.

Presedintele Traian Basescu participa la lucrarile Consiliului European de Iarna, care au loc zilele acestea la Bruxelles. De la aceasta reuniune, cu care se incheie presedintia britanica a Uniunii, europenii asteapta un compromis privind bugetul pentru 2007-2013.

Lobby-ul Romaniei la Bruxelles ii va avea in linia intai si pe prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si ministrul Integrarii, Anca Boagiu.

PE POZITII. Dupa o prima runda de discutii, presedintele Traian Basescu a spus ca Romania isi mentine pozitia critica fata de propunerea britanica. El s-a declarat insa convins ca pana la sfarsitul reuniunii se va ajunge la o varianta imbunatatita.

"Interesul nostru este sa se ajunga la un buget. Avem convingerea ca presedintia britanica va mai face niste concesii. Nu putem realiza dezvoltarea Uniunii pe o suma de interese nationale daca nu spunem ca avem principii de constructie europeana - coeziune si solidaritate", a spus Basescu, citat de Mediafax.

SLABE SPERANTE. Cu mici exceptii, statele membre au declarat deja ca si acest proiect de buget, ca si cel de la 5 decembrie, este inacceptabil, iar cele 2,5 miliarde de euro cu care a plusat Londra sunt insuficiente. Cele mai nemultumite sunt statele din est, care au aderat la UE in 2004 si se vad deja "vaduvite" de fondurile de dezvoltare regionala care le-au fost promise.

FERM. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca progresele aduse de noua propunere sunt minime si ca un eventual esec al summit-ului ar afecta credibilitatea Uniunii in procesul de extindere. El a avertizat ca reducerile preconizate de un miliard de euro din cheltuielile administrative ale comisiei ar putea face dificila, chiar imposibila, primirea Romaniei si a Bulgariei.

MIZA
Inainte de inceperea reuniunii, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu liberal-democratii europeni pentru o discutie in care si-a exprimat din nou dezamagirea fata de solutiile avansate de presedintia britanica a UE. In opinia sa, oferta este influentata de constrangerile din propriile tari ale liderilor politici, demonstrand ca principiul solidaritatii fata de statele membre mai sarace nu mai este promovat atat de puternic. "As prefera sa se ajunga la o intelegere in cadrul acestei reuniuni a Consiliului European, si nu anul viitor. Romania nu va bloca o eventuala intelegere, dar speram la o propunere mai buna", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. Tot ieri, Tariceanu a declarat ca a primit asigurari din partea premierului belgian, Guy Verhofstadt, ca la Bruxelles a fost initiata procedura de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei la UE. Tariceanu a cerut detalii si despre declaratiile recente ale ministrului de Externe belgian, care a vorbit, in presa, despre necesitatea amanarii aderarii celor doua tari pana in 2008.
×
Subiecte în articol: politic