x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bugetul MAE, suplimentat cu peste 350.000 de lei pentru organizarea Conferinţei Strategiei Dunării

Bugetul MAE, suplimentat cu peste 350.000 de lei pentru organizarea Conferinţei Strategiei Dunării

14 Mai 2010   •   00:00

Bugetul MAE va fi suplimentat cu 351.779 de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a organizarea, în perioada 9-11 iunie, a Conferinţei europene la nivel înalt privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Proiectul de hotărâre autorizează Ministerul Afacerilor Externe să efectueze plăţi în avans, de până la 30% din valoarea contractului, pentru achiziţii de bunuri şi servicii necesare realizării acestei acţiuni, despre care se scrie că va avea loc la Bucureşti. Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la data de 31 iunie.

MAE susţine însă, în nota de fundamentare, că evenimentul nu va fi organizat la Bucureşti, ci la Constanţa, şi apreciază că va contribui la promovarea imaginii României în exterior. MAE susţine de asemenea că, din perspectiva României, strategia oferă posibilitatea dezvoltării judeţelor din sudul ţării prin diversificarea funcţiilor economice, dezvoltarea reţelei de localităţi, diversificarea ofertei turistice, dezvoltarea reţelelor de transport, inclusiv prin crearea unor noduri intermodale, asigurarea infrastructurii necesare protecţiei mediului, în general şi protecţiei împotriva riscurilor naturale, în special, valorificarea patrimoniului natural şi cultural, sporirea dotărilor sociale.

În mod special, regiunea riverană Dunării va deveni astfel competitivă, atractivă, limitându-se migrarea forţei de muncă, atât în alte zone din ţară cât şi în alte ţări, susţine MAE.

Consiliul European din 18-19 iunie 2009 a invitat Comisia Europeană să elaboreze, până la sfârşitul anului 2010, o Strategie a Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, ca urmare a demersurilor comune ale României şi Austriei de promovare a unui nou format regional de cooperare. Acest document va fi elaborat de Comisia Europeană, pe baza contribuţiei statelor riverane, inclusiv a României. Strategia va fi implementată începând din prima jumătate a anului 2011. Comisia Europeană a iniţiat o consultare publică pe parcursul căreia sunt organizate, în toate statele UE riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde pe această temă. Au fost aprobate cinci conferinţe internaţionale la nivel înalt, una dintre acestea urmând să se desfăşoare în România.

Conferinţa din România va marca finalul consultărilor publice pe acest subiect, la sesiunea de deschidere fiind invitaţi să participe miniştri de Externe ai statelor din bazin şi reprezentanţi la nivel înalt ai Comisiei Europene. Cu această ocazie va fi prezentat un prim proiect al Strategiei realizat de Comisia Europeană (DG REGIO), după analizarea şi dezbaterile pe marginea contribuţiilor naţionale ale statelor riverane şi contribuţiilor individuale ale organizaţiilor internaţionale, societăţii civile şi mediului de afaceri.

×
Subiecte în articol: politic