Prima intălnire a liderului conservatorilor, Dan Voiculescu, cu scopul de a obţine susţinere pentru proiectele legislative ale PC a avut efectul scontat: PRM a promis sprijin parlamentar.
La finalul unei intălniri de mai bine de 40 de minute, Dan Voiculescu şi C.V. Tudor au anunţat ieri acordul la care au ajuns in privinţa proiectelor PC pentru reducerea TVA la produsele alimentare de bază, neimpozitarea profitului reinvestit, constituirea Fondului de solidaritate socială pentru pensionari şi respectiv prelungirea contractelor de inchiriere ale pensionarilor care locuiesc in imobile retrocedate. "Am avut o intălnire utilă cu preşedintele PC. Ceea ce spune domnia sa in privinţa reducerii TVA la alimentele de bază are perfectă dreptate. Sunt propuneri sănătoase, de bun-simţ", a spus preşedintele PRM, care şi-a exprimat rezerve doar in ce priveşte votul uninominal. C.V. Tudor a mai spus că l-a sfătuit "amical" pe liderul PC să nu demisioneze in cazul in care nu va reuşi să obţină adoptarea acestor proiecte de lege, pentru că nu e bine "să le dea satisfacţie duşmanilor". Preşedintele conservator a ţinut să-i mulţumească public liderului PRM pentru susţinerea oferită şi a dat asigurări că orice fel de proiect legislativ care vizează perioada de tranziţie grea pentru romăni, indiferent din partea cărui partid va fi iniţiat, va avea susţinerea PC. In zilele următoare, liderul PC va continua discuţiile şi cu ceilalţi preşedinţi de partide.
MOŢIUNEA, O GREŞEALĂ. Cei doi lideri au abordat la această intălnire şi subiectul moţiunii de cenzură pe care PSD intenţionează să o depună la Parlament. Preşedintele PC a declarat ulterior că, din punctul său de vedere, depunerea unei moţiuni de cenzură "este o greşeală", nefiind prea clar ce va urma in cazul in care aceasta ar trece de Parlament. "Considerăm că orice fel de mişcare in Parlament are coordonate legate de Palatul Cotroceni, considerăm că in continuare preşedintele Băsescu se ocupă asiduu, după ce a distrus PNL şi l-a spart, după preocupări legate de spargerea UDMR, acum se ocupă de spargerea PSD prin grupul de la Cluj. De regulă, cănd este vorba despre asemenea acţiuni ne-a dovedit că are talent, ca atare şi noi avem unele mari rezerve legate de modul in care moţiunea de cenzură va fi sau nu supusă Parlamentului", a declarat Dan Voiculescu. Aceleaşi indoieli privind depunerea moţiunii de PSD le-a exprimat şi preşedintele PRM, susţinănd că are informaţii conform cărora "sunt lupte grele şi tensiuni in PSD", al căror rezultat ar putea fi renunţarea la depunerea moţiunii "cu care s-a intors dintr-un anumit voiaj domnul Mircea Geoană". "E foarte posibil să nu mai fie depusă această moţiune, dar, dacă Geoană va face această greşeală sinucigaşă, ii va da o pasă de gol lui Traian Băsescu, care aşteaptă să provoace alegeri anticipate. Băsescu va face căteva propuneri inacceptabile pentru a se ajunge la aceste alegeri. In condiţiile in care duduie cu motoarele in plin maşina de fraudă a PD, vă daţi seama ce dezastru va fi", a declarat C.V. Tudor.
PSD ar putea decide astăzi
O decizie in tabăra PSD privind depunerea moţiunii ar putea fi luată azi, senatorul Ion Iliescu anunţănd de ieri o intălnire a grupurilor parlamentare ale partidului pe acest subiect. De altfel, Iliescu consideră că depunerea moţiunii "nu ar fi benefică" pentru PSD şi a subliniat că trebuie avută in vedere "finalitatea" acestui demers; s-ar trimite mingea in terenul "celui mai perturbator factor din viaţa politică", preşedintele Băsescu. Liderul senatorilor social-democraţi a reluat criticile faţă de intenţia PSD de a depune o moţiune de cenzură şi a apreciat că o eventuală renunţare a PSD la acest demers nu ar fi considerată o dovadă de slăbiciune. Ca atare, Iliescu a spus că PSD se va consulta cu celelalte partide pentru a vedea care sunt şansele acestei moţiuni.
Posibile aranjamente pentru respingerea moţiunii
Mai mulţi senatori şi deputaţi PSD anticipau, ieri, că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament, voturi negative urmănd să provină inclusiv de la parlamentarii social-democraţi. Surse din PSD citate de Mediafax au relatat că, deşi nu majoritar, curentul de opinie impotriva moţiunii de cenzură in răndul parlamentarilor social-democraţi este semnificativ. Aceleaşi surse au menţionat că in unele grupuri din cadrul senatorilor şi deputaţilor social-democraţi se vorbeşte despre posibilitatea ca parlamentarii PSD să contribuie la eşecul moţiunii. Un astfel de "aranjament" politic, susţin sursele citate, ar salva atăt aparenţele, PSD nefiind obligat să treacă printr-un moment cu consecinţe politice negative, anume renunţarea la iniţierea moţiunii de cenzură, dar ar scuti partidul şi de situaţia de a contribui la o eventuală accedere la guvernare a PD sau la declanşarea alegerilor anticipate. Nu in ultimul rănd, apelarea la o astfel de soluţie ar linişti şi temerea unora dintre parlamentarii partidului in ceea ce priveşte locul lor pe liste in cazul in care moţiunea de cenzură va duce la declanşarea anticipatelor.
Speculaţii potrivit cărora parlamentari PSD ar putea vota impotriva moţiunii l-au determinat pe secretarul general al partidului Titus Corlăţean să anunţe că, deşi votul la moţiune este secret, cu bile, deputaţii şi senatorii social-democraţi vor vota "la vedere", insă acest tip de vot nu poate fi impus. El a mai spus că nu există posibilitatea ca PSD să renunţe la moţiunea de cenzură impotriva GuvernuluiTăriceanu, avănd in vedere că partidul a luat această decizie prin vot. "Nu cred că există astfel de şanse, pentru că există o decizie politică luată şi trebuie dusă pănă la capăt", a spus Corlăţean.
Â