x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul Boc 3

Cabinetul Boc 3

de Adriana Duţulescu    |    24 Oct 2009   •   00:00
Cabinetul Boc 3
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Premierul desemnat Lucian Croitoru şi-a făcut echipa: miniştri politici de la PD-L plus "specialişti" din curtea lui Traian Băsescu, la Interne, Sănătate, Externe şi Educaţie. Facerea Cabinetului Croitoru a fost strict secretă.

Lucian Croitoru şi-a anunţat ieri echipa de miniştri pe care o va prezenta luni în Parlament. Cabinetul va avea 14 ministere şi cuprinde jumătate miniştri PD-L şi jumătate "specialişti" aşa-zis independenţi. Aceştia sunt: Gheorghe Pogea - Ministerul Finanţelor, Emeric Florin Şaghi - Ministerul Administraţiei şi Internelor, Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, Bogdan Aurescu - MAE, Adriean Videanu - Ministerul Economiei, Daniel Funeriu - Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Mihai Stănişoară - Apărare, Mihai Şeitan - Ministerul Muncii, Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei, Adrian Rădulescu - Ministerul Agriculturii, Cristian Vlădescu - Sănătate, Theodor Paleologu - Cultură, Sulfina Barbu - Ministerul Mediului.

Croitoru a ţinut să precizeze că "Traian Băsescu şi liderii PD-L l-au asigurat că va avea o majoritate care va susţine în Parlament noua formulă de guvern", motiv pentru care îşi asumă această echipă. Totodată, Croitoru a spus că a trimis aseară la Parlament programul de guvernare şi lista cu noii miniştri, urmând ca luni, cel mai probabil, să se fixeze zilele pentru audierea lor în comisii şi votul din plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului.

BĂSESCU ŞI-A BĂGAT OAMENII ÎN ECHIPA LUI CROITORU
Cea mai spectaculoasă nominalizare este cea a lui Emeric Florin Şaghi la MAI şi mutarea lui Vasile Blaga la Dezvoltare şi Turism, mergându-se probabil pe ideea de a demonstra că PD-L nu are intenţii de a frauda alegerile prin ministrul politic al Internelor. Emeric Florin Şaghi nu este tocmai independent însă, fiind un apropiat al lui Vasile Blaga. În plus, el are un CV interesant, având în vedere că, atunci când era lucrător civil la MAI, a fost înaintat la rangul de ofiţer şi a primit de la Traian Băsescu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler. Ulterior a trecut la MAE, fiind trimis de Vasile Blaga ca ataşat la Bruxelles.

Ministrul nominalizat al Sănătăţii, Cristian Vlădescu, a fost membru PD-L, fost şef la CNAS, demis cu scandal de fostul ministru Nicolăescu şi recuperat ulterior la Cotroceni de Traian Băsescu pe funcţia de preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru sănătate. Daniel Funeriu, nominalizat la Educaţie, a fost europarlamentar PD-L şi este un colaborator apropiat al lui Theodor Stolojan. Adrian Rădulescu, nominalizat pentru portofoliul Agriculturii, este şeful Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, de asemenea, un apropiat al cercurilor pedeliste.

Bogdan Aurescu, până acum secretar de stat la MAE, este un diplomat favorit al lui Traian Băsescu, decorat şi premiat de acesta după succesul pe care l-a avut ca avocat al României în procesul de la Haga, pentru Insula Şerpilor.

NICI O ŞANSĂ DIN PARTEA NOII MAJORITĂŢI
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat aseară că lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Lucian Croitoru a ajuns la Parlament, menţionând că luni va avea loc o şedinţă a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei pentru a se stabili calendarul audierilor. Numai că reprezentanţii noii majorităţi PSD+PC, PNL, UDMR nu dau şanse la vot Cabinetului propus de Croitoru. "Greii din PD-L, cei cu îndemânare la alegeri, cei cu îndemânare la adunarea de resurse, cei cu îndemânarea la organizarea campaniei domnului Băsescu au rămas nestingheriţi pe poziţii, nu păcălesc pe nimeni", a declarat Mircea Geoană, citat de NewsIn.

În plus, Mircea Geoană a ţinut să dea asigurări că "rămâne cum am stabilit", iar Guvernul Croitoru nu va primi votul majorităţii parlamentare alcătuite din PSD+PC, PNL şi UDMR. De altfel şi liderul UDMR Marko Bela a declarat că Uniunea "nu va putea vota Guvernul condus de Lucian Croitoru. Ne interesează ce fel de guvern a reuşit domnul Croitoru să constituie, ne interesează ideea de structură a Guvernului, persoanele care şi-ar asuma funcţiile de miniştri, dar în continuare trebuie să spun că UDMR susţine candidatura lui Klaus Johannis".

La rândul său prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nici un om de calitate nu a acceptat să facă parte din "guvernul marionetă al lui Traian Băsescu" în afară de "camarila pedistă". Întrebat dacă are şanse să treacă de Parlament, liderul PNL a răspuns: "Sub nici o formă cabinetul Croitoru nu va fi validat. Şansele lui de a trece de Parlament sunt egale cu zero", a spus Orban.

Aceeaşi idee a fost susţinută şi de colegul său de partid Radu Stroe, potrivit căruia "e un Guvern în care au fost aruncaţi oamenii de care Traian Băsescu nu mai are nevoie în viitor". Pe de altă parte, Emeric Şaghi, propus ministru de Interne, a declarat că nominalizarea sa se datorează atât situaţiei din Ministerul de Interne, cât şi meritelor personale. Bogdan Aurescu, nominalizat ministru de Externe declară că este conştient de şansele pe care le are acest Guvern în Parlament, că politica externă este singura sa afiliere politică, iar includerea sa pe listă este "un mesaj de normalitate pentru MAE".

 

Secretomanie şi nemulţumiri în PD-L
Aproape nimeni la vârful PD-L nu ştia ce nume de miniştri şi nici chiar ce ministere se aflau ieri după-amiază pe lista lui Croitoru. Alcătuirea noului cabinet s-a desfăşurat în cel mai strict secret, de la PD-L fiind convocaţi la discuţii doar Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Vasile Blaga. Colegii lor de guvern şi de partid au aflat din zvonuri că nu vor mai apărea pe noua listă şi ieri de dimineaţă, chiar dacă erau prezenţi la Palatul Victoria, unde la ora 15:00 era convocată o şedinţă de guvern, ei nu au avut acces la întâlnirea dintre Croitoru, Boc, Berceanu şi Videanu.

Democrat-liberalii nu înţelegeau de ce, în situaţia în care partidul pleacă de la premise că, oricum, Cabinetul Croitoru va pica în Parlament, din noua structură ar urma să facă parte câţiva dintre greii PD-L: Blaga, Berceanu, Videanu. "Dacă se comasează Dezvoltarea cu MAI, Economia cu IMM-urile, înseamnă că se fac nişte mamuţi, şi ei vor avea de trei ori mai multă putere decât până acum", au explicat surse ministeriale. Sursele citate susţin că în partid s-a ridicat o întrebare: în condiţiile în care cei trei grei ai PD-L - Blaga, Berceanu, Videanu - ar urma să fie pe lista lui Croitoru, poate că aceştia au aranjat lucrurile cu UDMR şi minorităţile să treacă Guvernul prin Parlament, dar atunci ar însemna că la fel au aranjat lucrurile să pice şi guvernul Boc la moţiunea de cenzură de acum două săptămâni.

Paranoia PD-L-iştilor a fost accentuată de declaraţiile Elenei Udrea, care a anunţat joi că nu doreşte să facă parte din Guvernul Croitoru şi că după votul din Parlament se va alătura staff-ului de campanie al lui Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: politic