x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul lui Dacian Cioloş, prins între temerile şi speranţele Parlamentului

Cabinetul lui Dacian Cioloş, prins între temerile şi speranţele Parlamentului

de Marius Gîrlașiu    |    18 Noi 2015   •   16:09
 Cabinetul lui Dacian Cioloş, prins între temerile şi speranţele Parlamentului

În funcţie de culoarea politică, parlamentarii au aşteptări şi temeri mai mult sau mai puţin realiste în legătură cu activitatea tehnocraţilor din Guvernul Cioloş. Dacă social-democraţii vor continuarea măsurilor luate de Guvernul Victor Ponta, liberalii i-au cerut noului premier să cureţe administraţia publică de pesedişti.

“Să se termine cu ordonanţele de urgenţă. Mă aştept la o politică de creştere economică sustenabilă. Mă aştept la o altă aditudine faţă de ceea ce înseamnă administraţia publică, companiile de stat sper să fie depolitizate, să fie conduse de manageri profesionişti, să fie decăpuşate de contractele care au fost servite de clientela politică”, a declarat liberalul Ludovic Orban pentru Jurnalul Naţional.

Depolitizarea administraţiei a fost şi cerinţa copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, pentru cabinetul Cioloş, care a mai menţionat printre pretenţiile PNL modificarea legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin la alegerile locale din 2016. Dacă liberalii au cerut epurări masive în rândul pesediştilor din administraţie, social-democraţii l-au somat pe Dacian Cioloş să continue politicile guvernului Ponta, “cel mai bun premier pe care l-a avut România după 1989”, potrivit lui Liviu Dragnea.

“Să creşteţi salariul minim la 1200 de lei din 2016. Să implementaţi reducerea TVA la 20% şi a impozitului pe dividende la 5% sunt măsuri pe care le aşteaptă milioane de români. Sunt măsuri pe care noi le-am adoptat atunci când eram la guvernare”, au fost dorinţele liderului PSD.

Noul şef al opoziţiei

Cel mai vehement critic al guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost liderul ALDE şi preşedintele Senatului , Călin Popescu-Tăriceanu, partid care a votat împotriva guvernului.


Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu (d), alături de Daniel Constantin

“Să recunoaştem cu luciditate, aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă”, a avertizat preşedintele Senatului.

Fără cec în alb

Există şi parlamentari care nu mai au nicio speranţă şi aşteptare de la actul de guvernare. “Am auzit de fiecare dată că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale, dar de fapt nu s-a întâmplat nimic. M-aş fi aşteptat ca premierul votat de Parlament să anunţe că de mâine începe să se bage casmaua pentru construcţia spitalului de urgenţă. Nu am nicio aşteptare, dar nici nu acord vreunui guvern un cec în alb. Eu vreau ca guvernarea să fie democratică şi să fie făcută de politicieni. Pentru că cineva trebuie să răspundă şi pentru ce este bine şi pentru ce este rău într-o asemenea situaţie”, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru pentru Jurnalul Naţional.

"Mă aştept la o politică de creştere economică sustenabilă, nu bazată pe o creştere artificială a consumului sau pe creditare, ci o creştere economică bazată pe creşterea investiţiilor, a productivităţii şi pe creşterea exporturilor. Prima temere este legată de eterogenitatea acestei structuri guvernamentale. Practic aici este o echipă de oameni pentru care, din exigenţa de a nu numi miniştrii politic, nu a prevalat criteriul unei viziuni comune sau a unei unităţi în materie de program" - Ludovic Orban, deputat PNL

"Sper că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei pentru organizarea unor alegeri locale în două tururi, idee cerută de toată opinia publică. Cabinetul dumneavoastră să poată demara depesedizarea administraţiei. Şi nu vă cerem să îi înlocuiţi pe ai lor cu ai noştri. Vă cerem doar să profitaţi de şansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ" - Alina Gorghiu, preşedinte PNL

"Eu aş fi nominalizat la Sănătate un medic care a lucrat 20 de ani însistemul de sănătate românesc şi care să nu fi fost în viaţa lui şef şi care să se fi dat cu capul de pereţi pe la urgenţe că nu are suficiente paturi, că nu are suficiente medicamente" Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR



 

×