x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul Ponta preia guvernarea. Şefului statului aşteaptă de la noul Executiv să promoveze legea sănătăţii şi cea a reoganizării teritoriale a ţării

Cabinetul Ponta preia guvernarea. Şefului statului aşteaptă de la noul Executiv să promoveze legea sănătăţii şi cea a reoganizării teritoriale a ţării

07 Mai 2012   •   21:00
Cabinetul Ponta preia guvernarea. Şefului statului aşteaptă de la noul Executiv să promoveze legea sănătăţii şi cea a reoganizării teritoriale a ţării

Dupa primirea votului de investitura al Parlamentului, premierul investit Victor Ponta si ministrii sai au depus aseara juramantul la Cotroceni. In cadrul ceremoniei a avut loc si un incident, seful statului refuzand initial sa dea mana cu ministrul de Externe, Andrei Marga, dupa ce acesta a depus juramantul. Marga s-a indreptat catre seful statului cu mana intinsa, insa acesta nu i-a raspuns la salut. Basescu a avut o discutie cu Marga agitand degetul aratator si parand nemultumit. Abia dupa terminarea discutiei, seful statului i-a strans scurt mana ministrului de Externe. La audierile din comisiile parlamentare de specialitate, Andrei Marga a reluat afirmatiile potrivit carora seful statului si-a ales gresit consilierii si ca a sustinut aplicarea de masuri similare cu Mussolini. La ceremonia de la Cotroceni au fost prezenti si Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, sotia sa, Daciana Sarbu si tatal acesteia, Ilie Sarbu, alaturi de parlamentari USL.

In discursul tinut dupa ceremonia de depunere a juramantului, presedintele Traian Basescu a felicitat Cabinetul Ponta pentru votul "impresionant' obtinut in Parlament, respectiv 284 de voturi pentru. El a incercat si o gluma spunand ca astfel se apropie de 322, "o cifra celebra' care a adus noroc Opozitiei atunci cand a incercat sa-l demita de functie. Seful statului le-a mai spus premierului Ponta si ministrilor sai ca-i asteapta o misiune grea deoarece Europa nu este stabilizata, iar recesiunea aparut in 10 state din zona euro. Basescu a mai spus ca se asteapta de la noul Guvern " de opozitie' fata de el, sa continue ceea ce a fost bun, aratand in acest context ca poate Legea Sanatatii si Legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegeri, sa nu inceapa un proces de restauratie, sa consolideze izolarea fata de partide unor institutii ale statului precum DNA, parchete, servicii de informatii, CSM si instanta suprema. De asemenea, Basescu a cerut Guvernului Ponta sa gaseasca solutii pentru crearea de locuri de munca, aratand ca deficitele structurale majore la fondul de pensii provin din esecul de a crea locuri de munca sI ca investitiile in minerit sunt o solutie. Seful statului a mai spus ca se asteapta la o buna colaborare in tot ce inseamna probleme de interes national, asigurand noul Guvern ca gaseste in el un partener. "Nu pot ramane impasibil daca un proces de restauratie s-ar produce in invatamant, in domeniul Muncii sau Justitiei', i-a avertizat seful statului pe membrii Guvernului . El i-a asigurat insa de buna lui credinta atat timp cat lucrurile merg inainte si le-a urat succes deoarece succesul lor este si succesul Romaniei. Ceremonia de la Cotroceni s-a incheiat fara traditionala sampanie si "poza de familie'. "Sampanie nu e. Domnule prim-ministru, aveti cumva idee, a mai ramas vreun pedelist, ca vad o doamna in portocaliu acolo? E ultimul?", i s-a adresat Basescu razand premierului Ponta.
De la Cotroceni, Victor Ponta a plecat la Palatul Victoria unde a preluat mandatul de premier de la predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu.

Azi, prima sedinta de Guvern
Dupa obtinerea votului de investitura in Parlament, premierul Victor Ponta a anuntat ca toti ministrii isi vor prelua mandatul in aceasta dimineata fara festivitati si protocol, dupa care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima sedinta a noului Guvern. El a precizat totodata ca, astazi va fi prezent si in Senat, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale. De asemenea, el va participa doar la preluarea mandatului de catre noii ministri ai Apararii Nationale si Internelor si Administratiei, Corneliu Dobritoiu si, respectiv, Ioan Rus.Tot astazi, premierul Victor Ponta se va intalni cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, pentru a discuta cu acesta despre scrisoarea de intentie care trebuie trimisa FMI, inainte ca documentul sa fie aprobat de Guvern. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca premierul ar urma sa se intalneasca in prealabil, la Palatul Victoria, cu membrii delegatiei FMI. Prima sedinta a noului Guvern ar urma sa inceapa la ora 15.00. Premierul investit, Victor Ponta, a anuntat ca in prima sedinta de guvern pe care o va prezida vor fi luate in discutie problema majorarii salariilor din sistemul bugetar, problema pensiilor si cea a UMF Targu Mures. In aceasta sedinta, ministrului Justitiei, Titus Corlatean, urmeaza sa prezinte Guvernului, la solicitarea lui Victor Ponta, o informare privind situatia Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul UMF Targu Mures, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Targu-Mures de a suspenda aplicarea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei facultati cu predare in limba maghiara in cadrul acestei universitati. "Nu am de gand sa nu respect decizia instantei", a adaugat Ponta.

Aurescu, pastrat la MAE
Premierul Victor Ponta a declarat aseara, ca ii va propune lui Bogdan Aurescu sa ramana secretar de stat la MAE. Intrebat cand va stabili algoritmul de impartire a secretarilor de stat, Ponta a raspuns: "Nu e vorda de un algoritm, ci de acordul USL, care vorbeste foarte clar de paritate intre USL si ACD. Acolo unde sunt doi secretari de stat, unul va fi din partea noastra, unul va fi din partea ACD". El a spus ca in mod sigur vor fi si oameni care isi vor continua mandatul. "Va dau un singur exemplu: ii voi propune domnului Aurescu sa ramana in continuare secretar de stat, si in mod cert nu va fi singurul", a spus Ponta.

Guvernul Victor Ponta
Victor-Viorel Ponta - Prim-ministru;
• Florin Georgescu - Viceprim-ministru, Ministrul Finantelor Publice;
• Ioan Rus - Ministrul Administratiei si Internelor;
• Andrei Marga - Ministrul Afacerilor Externe;
• Titus Corlatean - Ministrul Justitiei;
• Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
• Mariana Campeanu - Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
• Daniel Chitoiu - Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
• Ovidiu Ioan Silaghi - Ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
• Rovana Plumb - Ministrul Mediului si Padurilor;
• Eduard Hellvig - Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
• Corneliu Dobritoiu - Ministrul Apararii Nationale;
• Ioan Mang - Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
• Vasile Cepoi - Ministrul Sanatatii;
• Dan Nica - Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
• Mircea Diaconu - Ministrul Culturii si Patrimoniului National;
• Leonard Orban - Ministrul Afacerilor Europene;
• Mircea Dusa - Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul;
• Victor Paul Dobre - Ministrul delegat pentru administratie;
• Lucian Isar - Ministrul delegat pentru mediul de afaceri;
• Liviu Marian Pop - Ministrul delegat pentru dialog social.


Investirea noului guvern, in presa internationala
Principalele agentii de presa internationale au relatat despre primirea votului de investitura de catre Cabinetul Victor Ponta, notand ca noul Executiv va avea sarcina dificila de respectare a conditiilor convenite cu creditorii internationali. "Parlamentul Romaniei a acordat votul de incredere noului Cabinet de stanga care va trebui sa continue o serie de reforme economice, desi a restabilit partial salariile angajatilor din sectorul bugetar si pensiile care fusesera reduse in cadrul masurilor de austeritate", noteaza Associated Press. "Soarta pe care a avut-o fostul Cabinet al Romaniei, dupa adoptarea masurilor de austeritate, reprezinta un avertisment pentru alte state central si est-europene care au diminuat deficitul atragandu-si nemultumirea populatiei", comenteaza Reuters. "Desi noul prim-ministru in varsta de 39 de ani Victor Ponta afirma ca va respecta conditiile acordului cu creditorii internationali, investitorii sunt ingrijorati in legatura cu propunerile sale de relaxare a austeritatii prin restabilirea nivelului salariilor bugetarilor", subliniaza Reuters. "Guvernul roman de centru-stanga al premierului Victor Ponta a obtinut luni increderea Parlamentului, promitand continuarea reformelor dar si masuri de corectare a «nedreptatilor sociale» cauzate de austeritate", relateaza agentia France-Presse. "Un fost procuror in varsta de 39 de ani care se declara un admirator al revolutionarului argentiniano-cubanez Che Guevara, Victor Ponta a fost desemnat prim-ministru de presedintele Traian Basescu dupa caderea precedentului Guvern de centru-dreapta", reaminteste AFP.

×