x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calculele liberalilor pentru alegerile locale

Calculele liberalilor pentru alegerile locale

de Adrian Ilie    |    29 Ian 2016   •   19:30
Calculele liberalilor pentru alegerile locale
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Miza alegerii primarilor în două tururi este enormă pentru cele două partide mari de pe scena politică. Procedu­ra de alegere a primarilor ar putea, practic, să determine câştigătorul alegerilor locale. Liberalii şi-au dat seama că s-au lăsat păcăliţi când Legea alegerilor locale a fost votată şi acum forţează din disperare.

Disputa pe alegerea prima­rilor este încă un exemplu că în România legislaţia electorală se face în funcţie de interesele conjuncturale ale partidelor, şi nu din preocuparea de a oferi cetăţenilor cea mai bună metodă prin care să-şi exprime voinţa. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost impusă de către PDL, în anul 2011, sub motivul reducerii costurilor. În realitate însă, democrat-liberalii de atunci, astăzi liberali, îşi dădeau seama că electoratul se întorcea împotriva lor şi încercau să-şi asigure cât mai multe primării în condiţiile date.

Atunci, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au reclamat vehement o încălcare o drepturilor electo­rale ale cetăţenilor prin faptul că administraţia locală va fi condusă de către oameni cu un grad redus de reprezentativi­tate. Temerile lor au fost nejus­tificate, candidaţii USL obţinând victorii zdrobitoare, 70% din mandatele de primar fiind câştigate cu peste 50% din voturi.

Acum situaţia este mult mai echilibrată, PSD şi PNL fiind cotate în sondaje cu scoruri apropiate. La prima vedere, prevederea dezavantajează doar partidele mici deoarece în loca­lităţile în care candidaţii aces­tora vor obţine scoruri mai mari este puţin probabil totuşi să învingă maşinăriile de partid ale PNL şi PSD.

Fără un al doilea tur de scrutin, micile formaţiuni nu vor avea ocazia să-şi negocieze susţinerea cu candidaţii ieşiţi deja din cursă. Calculul a fost sedu­cător pentru liberali, care nu au opus prea mare rezistenţă când, la jumă­tatea anului trecut, a fost adop­tată Legea alegerilor locale.

S-au lăsat păcăliţi
Acum însă şi-au dat seama că s-au lăsat păcăliţi şi vor să schimbe legea nu din vreo ardentă preocupare pentru democraţie, cât de frica de a nu pierde alegerile. Alegerea într-un singur tur este practic sistemul uninominal anglo-saxon în care „câştigătorul ia totul”, sistem ce este folosit la alegerile parlamentare. Dacă principiul „Câştigătorul ia totul” se aplică la alegerile locale, se pot întrevedea conse­cinţele. În primul rând, marele avantajat este primarul în funcţie, din două puncte de vedere. De obicei, are o notori­etate mai mare decât princi­palul adversar, iar apoi pentru că are la îndemână în campania electorală pârghii pe care ceilalţi nu le au.

În condiţiile în care politizarea instituţiilor din subordinea primăriilor este cronică, primarii vor putea să se folosească de acestea în scopuri electorale. PSD are un număr considerabil mai mare de primari. Astfel, nu mai puţin de 552 de primari şi-au schimbat partidul după apli­carea OUG 55/2014, iar dintre aceştia circa 80% s-au dus la PSD. În aceste circumstanţe, nu surprinde că Vasile Blaga a dat în mai multe rânduri semnale traseiştilor ce au plecat din PNL că partidul este dispus să îi primească înapoi.

În al doilea rând, deşi aleşii locali au fost decimaţi de către procu­rorii DNA, cei care au venit în locul lor ca primari interimari au avut timp să-şi sporească notorietatea, astfel încât este discutabil dacă în locul unui primar corupt al PSD va fi automat ales un „imaculat” de la PNL.

Cu ochii pe sondaje
În plus, nerăbdarea libera­lilor în ce priveşte modificarea legislaţiei electorale ar putea să fie determinată şi de rezultatele sondajelor care deja s-au făcut în oraşele mai mari. Tot sonda­jele ar putea fi şi cauza pentru care social-democraţii refuză cu încăpăţânare să schimbe legea.

×
Subiecte în articol: alegeri locale pnl liberali alegeri calcule USL