Doar o operatiune de imagine, al carei scop era sa arate ca presedintele trage de urechi Guvernul si ii da teme. Asa a comentat ieri seful Guvernului prezenta presedintelui la sedinta Executivului de miercuri. Imediat dupa sedinta insa, aceeasi situatie era caracterizata ca fiind "una institutionala, fireasca, de lucru".
La o zi dupa desantul presedintelui Traian Basescu la Guvern, seful Executivului a apreciat prezenta acestuia ca fiind doar un exercitiu de imagine si nicidecum o intentie de a avea un dialog institutional. Nu aceeasi pozitie a fost sustinuta si dupa sedinta Executivului de miercuri, cand, intrebat de prezenta presedintelui la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat atunci ca este vorba despre o "relatie institutionala, fireasca, de lucru". Momentul in care premierul ar fi inteles adevaratul scop al prezentei presedintelui este, conform spuselor sale, declaratia sustinuta de Basescu la Cotroceni miercuri seara. "Sincer sa va spun, apreciez faptul ca presedintele doreste sa facem un dialog institutional si nu prin intermediul televiziunii, fie ea si publica. Numai ca, ceea ce am constatat ieri (miercuri - n.r.) este ca, pentru a nu stiu cata oara, m-am inselat. De ce? Pentru ca aveam impresia ca se doreste un dialog institutional, cand colo am constatat, mai tarziu, cand presedintele a iesit sa faca o lunga declaratie, ca e de fapt o operatiune de imagine", a comentat ieri premierul. EXCEDE ATRIBUTIILE. Tariceanu a subliniat ca multe dintre subiectele abordate de presedinte nu tin de atributiile acestuia. "Eu pot sa fiu ingaduitor si sa accept o discutie si pe alte teme ce nu tin de atributiile presedintelui intr-o intalnire cu acesta, dar ceea ce s-a intamplat ulterior mi-a aratat clar ca nu se dorea decat crearea impresiei ca presedintele trage de urechi Guvernul si ca ii da teme pe subiecte care nu tin, din pacate, de atributiile prezidentiale. Cu greu putem sa decelam, din subiectele care au fost abordate, teme care sa tina de atributiile constitutionale ale presedintelui", a afirmat premierul. DESPRE DOSARUL CHINA. "Un dialog institutional, care sa aiba drept scop rezolvarea problemelor, este de apreciat", a continuat Tariceanu, dar nu cand e vorba despre abordarea unor teme care sa creeze o falsa imagine precum deficitul comercial in relatia cu China. El a aratat, in acest context, ca intr-o economie de piata, autoritatile nu pot impune intreprinderilor sa exporte catre anumite tari, pentru echilibrarea balantei comerciale. "E o maniera de a aborda aceasta problema care, sigur, e mai dificil de inteles pentru un public foarte larg si care poate ramane cu impresia ca «uite ce bine a facut presedintele ca da sarcini Guvernului», ceea ce nu apreciez in mod deosebit", a mai spus Tariceanu.
LIBERALII VOR SA AMANE EUROALEGERILE
|
Dupa ce premierul Tariceanu a cerut presedintelui Basescu si Opozitiei sa amane referendumul pentru votul uninominal, respectiv pentru demiterea sefului statului, ca sa nu afecteze alegerile pentru Parlamentul European, tocmai euroalegerile din 13 mai ar putea fi cele amanate. Liberalii si democratii au avut ieri o intalnire neoficiala pe aceasta tema, spun surse din ambele formatiuni. Potrivit democratilor, PNL ar fi propus amanarea scrutinului pana la 13 septembrie, invocand pozitionarea slaba a PNL in sondajele de opinie si, pe de alta parte, implicarea presedintelui Basescu in sustinerea PD. In fata refuzului PD fata de aceasta propunere, liberalii ar fi amenintat ca vor modifica data alegerilor si fara ministrul Administratiei, Vasile Blaga, secretarul general al Guvernului fiind cel care sa initieze hotararea. "Nu pot face asta fara noi. Este exclus!", spun surse democrate. De partea cealalta,
liberalii confirma ca au acceptat ideea amanarii euroalegerilor, dar refuza sa-si asume public initiativa. Motivul lor este vicierea scrutinului de cele doua referendumuri care il au in centru pe Traian Basescu. Premierul i-a convocat pentru azi pe liderii partidelor parlamentare la o discutie pe tema alegerilor pentru Parlamentul European.
|
Citește pe Antena3.ro