x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Trei deputați au cheltuit 110.000 lei pentru a studia combaterea foametei, în Rwanda!

Trei deputați au cheltuit 110.000 lei pentru a studia combaterea foametei, în Rwanda!

de Adrian Stoica    |    06 Mar 2023   •   08:20
Trei deputați au cheltuit 110.000 lei pentru a studia combaterea foametei, în Rwanda!

Parlamentarii nu se uită la bani când vine vorba despre deplasările lor în străinătate. Statul cheltuie anual milioane de lei pentru a le oferi un confort adecvat aleșilor care pleacă în deplasări externe, deși de cele mai multe ori aceste „vizite de lucru” nu au nicio finalitate. Camera Deputaților a scos acum la licitație un nou contract-cadru pentru achiziționare unor astfel de servicii pentru care este dispusă să plătească circa 1,5 milioane de euro, fără TVA, pentru următorii doi ani.

Conform anunțului de licitației postat pe SEAP, cantitățile minime și maxime de bilete de avion care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru sunt între 100 și 1.150 de bucăți. În ceea ce privește cantitățile minime și maxime de vouchere de cazare care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru, ele se situează între 50 și 300. Ofertele au fost deschise la sfârșitul săptămânii trecute, iar acum se așteaptă anunțarea câștigătorilor. Suma pusă la bătaie de Camera Deputaților pentru acest contract este de șapte milioane de lei, fără TVA. La sfârșitul anului trecut, pe data de 29 decembrie, Camera Deputaților a mai semnat un contract pentru achiziționarea de „Servicii de transport aerian pentru deputați”, cu o durată de 12 luni, câștigătorul fiind compania TAROM. Valoarea contractului care asigură transportul intern al aleșilor este de 3.510.000 de lei (aproximativ 700.000 de euro). „Servicii de transport aerian pentru deputați, curse regulate, pe rutele naționale interne, operabile de către companii aeriene, pentru anul 2023, defalcată pe 7 loturi astfel: din București spre Baia Mare, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava, Timișoara și retur”, se menționează în descrierea achiziției publice. De asemenea, se specifică faptul că durata contractului, precum și valoarea acestuia pot crește, fără însă a depăși 1.392.300 de lei cu TVA.

La rândul lor, și senatorii încheiaseră un contract asemănător în aprilie 2022, intitulat „Servicii de transport aerian pe curse regulate interne operate de TAROM pentru senatori, secretar general și secretari generali adjuncți, pentru perioada mai - decembrie 2022”, în valoare de 630.252,1 lei (circa 127.000 de euro). În noiembrie 2022, contractul a fost modificat, iar prețul acestuia a scăzut la 571.428,57 de lei (aproximativ 115.000 de euro). În plus, pe 2 septembrie 2022, Senatul a mai semnat un contract, pe 12 luni, pentru servicii de transport aerian internațional, valoarea lui fiind de 2.000.000 de lei (aproximativ 400.000 de euro).

Un meci de fotbal istoric. 5-0 cu Turcia

De-a lungul anilor presa a relatat de nenumărate ori despre vizitele parlamentarilor în străinătate, care au fost mai degrabă plimbări de relaxare și shopping pe banii statului. De exemplu, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, o delegație formată din 11 deputați s-a deplasat la Istanbul pentru a participa la Turneul Interparlamentar de Fotbal, organizat sub egida Marii Adunări Naţionale turce. Plăcerea de a juca fotbal a aleșilor a costat bugetul Camerei Deputaților 23.000 de lei. Din echipă au făcut parte deputații Nicolae Georgescu (PSD), Sebastian Suciu (AUR), Ionuț-Marian Stroe (PNL), Giureci-Slobodan Ghera (minoritatea croată), Ionel Floroiu (PSD), Daniel Florea (neafiliat), Silviu Nicu Macovei (PSD), Ștefan Mușoiu (PSD), Remus Munteanu (PSD), Gheorghe Nacov (minoritatea bulgară), Varol Amet (minoritatea tătarilor turco-musulmani). Lotul a fost condusă de George Dumitrică (secretar general adjunct al Camerei Deputaților), iar din el au făcut parte și doi consilieri parlamentari. Deplasare a fost însă un succes, pentru că echipa fotbaliștilor de ocazie a învins cu 5-0 selecționata similară a turcilor. Deocamdată informarea pe care echipa de fotbal trebuie să o depună în urma acestei deplasări nu este disponibilă, deși au trecut aproape trei luni de atunci, dar probabil fotbaliștii se resimt încă după efortul depus.

Rwanda, extremă urgență pentru deputați

O sumă mult mai consistentă, circa111.000 lei, a cheltuit o delegație formată din trei persoane care s-a deplasat în luna octombrie tocmai în Rwanda, la Kigali, pentru a participa la lucrările celei de-a 145-a Adunări a Uniunii Interparlamentare (UIP) şi la reuniunile asociate. Cu această ocazie, delegația României și-a pus semnătura pe o declarație care condamna invazia rusă în Ucraina și a participat la dezbateri pe teme precum „Prezența ONU pe teren în sprijinul dezvoltării naționale: cazul Rwanda”, „Răspunsul ONU la creștere foametei” etc.

Cum au cheltuit deputații 7 milioane de lei într-o lună

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, numai în ultima lună a anului trecut, bugetul de stat a cheltuit cu cei 330 de deputați peste 7 milioane de lei. Dacă ne uităm la cheltuielile lor, circa 4 milioane de lei au reprezentat indemnizațiile nete, 1.269.588 de lei au fost alocați cazării lor, 935.238 de lei pentru deplasări, iar serviciile de telefonie au mai înghițit 18.480 de lei. La aceste sume s-au mai adăugat diurnele, 914.283 de lei pentru deplasările la lucrările Parlamentului și 70.731 de lei pentru deplasările în circumscripțiile electorale.

 

×