x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidat UDMR pentru preşedinţie: Marko Bela sau Kelemen Hunor?

Candidat UDMR pentru preşedinţie: Marko Bela sau Kelemen Hunor?

09 Iun 2009   •   00:00

UDMR caută candidat pentru preşedinţie. După ce liderul Uniunii, Marko Bela, a respins ipoteza unei eventuale susţineri a episcopului Laszlo Tokes pentru Cotroceni, filialele formaţiunii dau semne că doresc numirea unui prezidenţiabil cât mai rapid.

Încurajat de scorul obţinut de UDMR la europarlamentare, preşedintele filialei Mureş, deputatul Kelemen Attila a anunţat, astăzi, că organizaţia pe care o conduce va propune ca liderul Uniunii, senatorul Marko Bela, să candideze la Preşedinţie. Surse udemeriste ne-au declarat însă că Marko Bela l-ar susţine mai degrabă pe Kelemen Hunor, preşedinte executiv al formaţiunii, decât să candideze el însuşi, informează antena3.ro.

Marko, pentru "le couleur" local

Attila Kelemen a spus că va face această propunere la dezbaterile pe care le vor avea liderii de filiale ale UDMR în această lună, întrucât este convins că Uniunea trebuie să aibă un candidat propriu la prezidenţiale, măcar în primul tur, pentru ca apoi să aibă o "bază de negociere".

"Este o discuţie eternă. În ultimii 20 de ani, discutăm aceeaşi problemă (dacă UDMR să aibă sau nu candidat la Preşedinţie - n.r.). Eu cred că putem fi învinuiţi că ţinem cu unul sau cu altul şi de aceea în primul tur trebuie să avem candidat propriu. Asta e părerea mea personală şi asta o să susţin la întâlnirea cu preşedinţii judeţeni. Pe mine cel puţin, accentul secuiesc al domnului Marko nu mă deranjează deloc. Poate că unii vorbesc mai fluent şi altfel româneşte, dar Marko, cu acest Ťcouleurť local, pentru mine este un candidat foarte bun", a spus Kelemen Attila.

Preşedintele UDMR Mureş a recunoscut că un scor bun în turul întâi va oferi Uniunii o pârghie pentru a negocia anumite avantaje pentru comunitatea maghiară în cadrul unor discuţii politice ce ar putea avea loc înainte de turul al doilea cu restul partidelor politice româneşti.

"Dacă adunăm o cantitate serioasă de voturi, cum sper eu că vom face, atunci bineînţeles, în turul II, putem să facem tot felul de discuţii politice şi putem să punem pe masă că da, avem 400-500.000 de voturi, hai să vedem ce putem face cu aceste voturi. Dar, în primul tur, părerea mea este că trebuie să avem un candidat propriu", a susţinut acesta.

Kelemen Hunor, o variantă dorită de liderul UDMR

Consiliul Reprezentanţilor UDMR se va reuni pe 27 iunie pentru a decide dacă formaţiunea va avea sau nu candidat la Preşedinţie, a anunţat, marţi, liderul Uniunii, Marko Bela, care a precizat că îşi doreşte ca la acea dată să se decidă şi numele candidatului, dacă se va merge pe competitor propriu.

Decizia va fi precedată de consultări în teritoriu la nivelul UDMR şi, de asemenea, cu societatea civilă maghiară. Surse din caderul Uniunii susţin că Marko Bela nu ar dori onoarea unei astfel de candidaturi fiindu-i îndeajuns experianţa de acest fel din 2004.

Liderul Uniunii ar intenţiona să-l arunce în cursa prezidenţială pe preşedintele executiv al formaţiunii, Kelemen Hunor, unul din tinerii politicienia de a cărui carieră politică s-a pcupat în ultimii ani. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic udmr marko bela marko candidat kelemen