x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidații la șefia PNL, în pană de idei?

Candidații la șefia PNL, în pană de idei?

de Sînziana Duţă    |    16 Mai 2017   •   12:00
Candidații la șefia PNL, în pană de idei?
Sursa foto: DIANA OROS

Competiţia pentru conducerea PNL a intrat în linie dreaptă după ce principalii candidaţi la şefia partidului, Ludovic Orban și Cristian Bușoi, și-au depus oficial candidaturile la sediul central din Aleea Modrogan. Fostul deputat Ludovic Orban candidează cu moţiunea „PNL - Forţa dreptei”, depusă în prezenţa a peste o sută de liberali din toată ţara, în vreme ce europarlamentarul Cristian Buşoi promite „partidul viitorului pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”. Ambele par desprinse parcă din vremuri de mult apuse. În cursa pentru şefia PNL se va înscrie astăzi şi milionarul Viorel Cataramă.

Cu zâmbetul pe buze, Ludovic Orban a schimbat câteva vorbe cu liberalii care i-au fost alături la depunerea moţiunii, pe scările din Modrogan, salutându-i apoi şi pe jurnaliștii prezenți la sediul central. Flancat de Mircea Hava (Alba), Gheorghe Falcă (Arad) și Ilie Bolojan (Bihor), lideri cu mare influenţă în Ardeal, Ludovic Orban s-a arătat încrezător că PNL poate recâștiga încrederea părții „civilizate, educate și dinamice” a electoratului, pentru a deveni cea mai puternică forţă politică din România. Principalele obiective ale moţiunii lui Orban sunt câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019 şi a scrutinelor locale şi parlamentare din 2020, dar şi formarea guvernului de către PNL. „Am alături de mine oameni serioși, oameni care au câștigat bătălii electorale. Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, țara, sunt un liberal convins, liberal până în măduva oaselor. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, niciodată nu am fugit de pe câmpul de luptă. Proiectul nostru este de a construi un PNL care să aibă forța să câștige toate alegerile de acum încolo”, a spus Orban pe scările din Modrogan. La finalul evenimentului, liberalii prezenți l-au aplaudat la scenă deschisă, iar fostul ministru al Transporturilor a rămas minute bune în fața sediului partidului pentru a face poze cu susținătorii săi.

Aşa cum anunţa şi Ludovic Orban, unul dintre proiectele noastre importante este recâştigarea preşedinţiei României în 2019. Pentru asta este nevoie de un candidat puternic şi Klaus Iohannis este acest candidat. Ilie Bolojan, lider PNL Bihor

Raluca Turcan nu candidează

Cu o lună înainte de Congres, Orban s-a lăudat cu susţinerea a 27 de lideri de filiale şi sprijinul organizaţiilor judeţene aflate în subordinea lor. Pe lângă Hava, Falcă şi Bolojan, alături de Orban au mai fost ieri liderii PNL din Sălaj, Satu Mare, Brașov, Vrancea, Iaşi, Prahova, Argeş, Călăraşi, Bacău, Gorj şi Diaspora. Pe scările din Modrogan au stat și o parte dintre parlamentarii PNL aflați la primul mandat (Mara Mareș, Mara Calista, Florin Cîțu și Răzvan Prișcă), dar și cunoscutul luptător de K1, Cătălin Moroșanu, consilier județean și vicepreședinte al PNL Iași. În schimb, Raluca Turcan, liderul PNL Sibiu, a anunţat ieri că nu va intra în cursa pentru şefia partidului, însă vizează o funcţie în conducerea centrală având în vedere „experienţa acumulată până acum”. PNL Sibiu nu şi-a stabilit încă favoritul, altă filială cu greutate care nu s-a decis fiind cea a lui Gheorghe Flutur, de la Suceva, lider cu mare influenţă printre liberalii moldoveni.

Parlamentul European în schimbul susţinerii

La patru ore după Ludovic Orban, în cursa pentru şefia PNL s-a înscris oficial şi europarlamentarul Cristian Buşoi, susţinut de o „galerie” mai redusă numeric faţă de cea a fostului deputat. „Sunt de 21 de ani în PNL, și pot spune că acum este cel mai important moment de când sunt eu membru. Trebuie să ieșim din cutie, să deschidem ferestrele și să ne uităm spre electorat. Fără să recuperam electoratul pe care l-am pierdut nu mai putem să învingem PSD. Dacă PNL nu se schimbă, atunci PNL nu va putea învinge PSD și îmi e teamă că în aceste condiții PSD ar putea câștiga tot și PNL nu va mai conta”, a spus Bușoi după depunerea moţiunii. Alături de europarlamentar și-au făcut apariţia aproape cincizeci de liberali printre care Teodor Atanasiu, Florin Alexe, Răzvan Sava, Dan Motreanu, senatorul Leon Dănăilă şi liderul PNL Giurgiu, Marin Anton. Cristian Buşoi a anunţat că moţiunea sa a fost semnată de o sută de membri PNL, deschizătorul listei fiind fostul lider liberal Crin Antonescu. Surse din Modrogan au dezvăluit pentru Jurnalul Național că, în schimbul susținerii sale, Crin Antonescu ar fi primit de la Bușoi promisiunea că europarlamentarul Adina Vălean, soţia fostului lider PNL, va fi pe primul loc pe listele pentru alegerile europarlamentare din 2019. Aceleaşi asigurări le-ar fi primit și Claudia Benchescu, soția unui alt membru al „cooperativei”, liberalul Mihai Voicu.

×
Subiecte în articol: sefie pnl candidati