x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidaţii uninominali - Cotizaţii "benevole, dar obligatorii"

Candidaţii uninominali - Cotizaţii "benevole, dar obligatorii"

de Aniela Nine    |    29 Aug 2008   •   00:00

După ce a devenit publică informaţia privind cotizaţia de 2.500 de euro care li se cere candidaţilor liberali, ieri, mai toate partidele au admis că le vor cere membrilor lor să doneze bani pentru campanie.



După ce a devenit publică informaţia privind cotizaţia de 2.500 de euro care li se cere candidaţilor liberali, ieri, mai toate partidele au admis că le vor cere membrilor lor să doneze bani pentru campanie. De altfel, liberalul Dan Radu Ruşanu a apreciat că perceperea unei contribuţii din partea tuturor candidaţilor partidului este "o chestie normală", iar contribuţia cu pricina este una "benevolă, dar obligatorie". În dezacord cu acest lucru s-a arătat ministrul Adrian Iorgulescu, care a spus că cei 2.500 de euro nu reprezintă o taxă, ci doar o contribuţie benevolă a candidaţilor, însă imediat a fost avertizat de cordonatorul politic al campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, că dacă nu plăteşte nu se va găsi pe listă.

PROPUNERI. Şi la PD-L se va percepe o contribuţie individuală la campania naţională, secretarul executiv Elena Udrea avansînd suma de 50 de milioane de lei. "Noi am făcut o propunere, dar nu s-a luat nici o decizie prin care fiecare candidat, în măsura posibilităţilor, să încerce să contribuie la campania naţională cu o sumă de 50 de milioane de lei. Conducerea PD-L va dezbate această propunere", a spus Udrea. Şi PSD se gîndeşte să impună fiecărui candidat la parlamentare plata unei sume care să contribuie la campania de la nivel naţional, secretarul general Titus Corlăţean precizînd pentru NewsIn că va fi vorba despre o contribuţie "modestă". Trezorierul PSD, senatorul Aristide Roibu, a anunţat, în schimb, că va propune BPN constituirea la nivelul partidului a unui fond de 3 milioane de euro, din donaţii de la candidaţi şi organizaţii, dar a precizat că cei care vor candida nu pot fi obligaţi să facă donaţii. "Aspectul de constituire de venituri cu sumă fixă apare ca o taxă care nu prea are suport în legea finanţării partidelor. La PSD nu se va întîmpla introducerea unor taxe, pentru că nu au suport legal", a declarat Roibu pentru Mediafax.

UDMR NU CERE. Udemeriştii susţin că nu vor pretinde candidaţilor bani pentru campania electorală, cu excepţia sumei pe care fiecare candidat trebuie să o depună conform legii, este UDMR. "Noi nu sîntem prea bogaţi, în această perioadă încercăm să identificăm surse, să facem rost de sponsori şi donaţii. Nu cerem bani de la candidaţi, excepţie fiind suma privind garanţia depusă. Banii îi vom primi înapoi, deci este un fel de împrumut. În cazul candidaţilor care nu au nici această sumă, vom încerca să găsim soluţii", a declarat Marko Bela.

×
Subiecte în articol: politic