Candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4 nu poate fi cenzurată de instanţă din motive de moralitate, ci doar dacă există condiţii obiective. În absenţa unor motive legale care să-l împiedice să candideze, locuitorii din Sectorul 4 sunt singurii în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al acestuia, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 4.
Potrivit motivarii instanţei, judecătorul nu poate cenzura depunerea candidaturii lui Cristian Popescu Piedone pentru functia de primar al Sectorului 4 deoarece nu poate analiza moralitate acestuia şi pentru că acesta nu are nicio interdictie de a candida, nefiind condamnat definitiv, nevinovăţia sa fiind prezumată de lege.
Instanţa subliniază că, “în cadrul procedurii de contestaţie la legea electorală, instanţa nu poate examina decât condiţiile obiective, iar nu aspecte subiective, care ţin de moralitatea şi sau oportunitatea candidaturii”. Mai mult, în lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană, inclusiv candidaţii la funcţiile publice, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, conform Constituţie.
Judecătorul subliniază că, urmare a depunerii cazierului judiciar, Piedone nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenţi şi este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligaţia de a-şi dovedi nevinovăţia, întrucât aceasta este prezumată de lege.
În plus, legea electorală “nu prevede drept condiţie de admisibilitate a candidaturii bună reputaţie a candidatului, astfel cum a precizat în concluzii şi reprezentantul Ministerului Public, şi nici nu ar putea stipula o asemenea condiţie, întrucât într-un stat democratic fiecare cetăţean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abţină de la a-l vota”, se mai areata în motivarea instanţei.
“Prin urmare, a lasă o asemenea apreciere de ordin subiectiv - bună reputaţie a candidatului - la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecinţa împiedicării unei persoane, care îndeplineşte formal condiţiile legale să candideze, ar contraveni acestui principiu democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunităţii sale, în funcţie de aprecierea subiectivă a fiecărui votant şi de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatura unui grup de persoane şi indiferent de numărul acestora”, mai arată judecătorul care a analizat cele zece contestaţii faţă de candidature lui Cristian Popescu Piedone, majoritatea fiind victim ale incendiului din Colectiv.
Cu alte cuvinte, în absenţa unor motive expres prevăzute de lege care să împiedice pe fostul primar să depună candidatura, “comunitatea al cărui reprezentant intenţionează să fie acesta este singură în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al candidatului, prin votul majorităţii membrilor săi”, se mai arată în motivare.
Legea electorală prevede că au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, respectiv dacă nu fac parte din următoarele categorii de persoane: judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.
Judecătoria Sector 4 a respins, duminică, cele zece contestaţii, majoritatea ale victimelor din Colectiv, faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone ca independent la alegerile locale din iunie, astfel că fostul edil rămâne în cursa pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4.
Contestaţiile au fost depuse de Adrian Victor Dobre, Sorin Gabriel Lazăr, Mariana Oprea, Luminiţa Izabell Georgescu, Mario Cezar Marin, Cezar Victor Marin, Bogdan Nicu Domniţanu, Gabriel Alexandru Popescu, Gheorghe Piperea şi Nicolae Mircea Iosipescu Zambra. Iniţial au fost deschise zece dosare, însă la judecarea cauzelor acestea au fost comasate într-unul singur, întrucât aveau acelaşi obiect.
Victor Dobre, supravieţuitor al incendiului din Colectiv şi unul dintre cei zece contestatari ai candidaturii lui Piedone, a declarat, pentru News.ro, că se aştepta la o respingere a contestaţiei, dar în continuare este convins că fostul edil nu trebuie lăsat să candideze pentru o nouă funcţie publică, în condiţiile în care este acuzat de fapte penale.
“Suntem convinşi că este o candidatură periculoasă pentru viitor, pentru că, din nou în funcţia publică, Cristian Popescu Piedone poate face demersuri pentru a se sustrage anchetelor”, a spus Victor Dobre, care este şi preşedintele Asociaţiei "Colectiv pentru viitor".
Cristian Popescu Piedone le-a transmis celor care îi contestă candidatura la Primăria Sectorului 4 că "într-o zi adevărul va ieşi la lumină" şi speră că vor regreta modul în care s-au raportat la el.
La rândul lor, unii dintre răniţii din Colectiv spun, pe pagina de Facebook Colectiv Pentru Viitor, că acţiunea de la Judecătoria Sectorului 4 nu este un boicot, ci au uzat de un drept, contestând decizia instanţei de a accepta candidatura unei persoane care şi-a dovedit incapacitatea de a conduce primăria.
Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a anunţat miercuri 13 aprilie că şi-a depus candidatura ca independent pentru un nou mandat de edil al acestui sector după ce, iniţial a susţinut că se retrage din viaţa publică în urma punerii sub acuzare.
În 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcţia de primar al Sectorului 4, după ce mii de oameni i-au cerut în stradă să plece, în urma tragediei din Clubul Colectiv. Piedone a spus atunci că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este "de profesie om".
Cristian Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 şi până la demisia din noiembrie 2015. Atât în 2008, cât şi în 2012 a candidat ca membru PC. El a mai fost şi membru UNPR.
În 7 noiembrie 2015, Piedone şi două angajate ale primăriei au fost arestaţi, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate patru zile mai târziu, de Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionare în Primăria Sectorului 4, pentru emiterea autorizaţiei pentru clubul Colectiv fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu. În acelaşi dosar, anchetatorii au extins urmărirea penală faţă de Piedone, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor. În 8 ianuarie, Piedone a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.
În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini. Alte peste o sută de persoane au fost rănite grav şi internate, timp de mai multe luni, în spitale din Capitală şi din străinătate.
Sursa: news.ro