x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Capul lui Liviu Dragnea, cerut la viitorul Congres?

Capul lui Liviu Dragnea, cerut la viitorul Congres?

de Marius Gîrlașiu    |    13 Feb 2017   •   09:49
Capul lui Liviu Dragnea, cerut la viitorul Congres?

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi-a continuat şi ieri actul de dizidenţă la adresa preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Chirică a explicat că partidul are nevoie de o schimbare de leadership, însă a evitat să spună clar dacă îşi doreşte schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Edilul a avertizat însă că anumite voci ar putea propune un Congres extraordinar în urma căruia Dragnea să piardă partidul.

 

Mihai Chirica, principalul oponent al liderului PSD, a declarat, ieri, într-o emisiune TV, că nu este mulţumit de felul în care Liviu Dragnea conduce partidul. “Sincer? Nu. Dacă aş fi fost mulţumit, aş fi tăcut şi aş fi înghiţit lucrurile astea ca atare. E nevoie de un alt leadership şi e nevoie de o schimbare în managementul politic”, a afirmat primarul Iaşiului. Întrebat dacă îşi doreşte schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, Chirica a evitat să dea un răspuns tranşant, dar a admis că stilul dictatorial al conducătorului nu mai este la modă în 2017. “E nevoie de o schimbare de atitudine. Am spus, politica conducerii cu pumnul de fier nu mai este valabilă sau cel puţin nu mai e valabilă în această fază a democraţiei româneşti. Oamenii nu mai gândesc la fel”, a explicat edilul.  De asemenea, întrebat dacă ar fi necesar un Congres extraordinar în PSD, Mihai Chirica a spus că în momentul de faţă nu se impune un astfel de demers. „Nu acum, va fi necesar, dar nu cred că acum. Încă valul de emoţie este în stradă, încă nu avem un ministru al Justiţiei pus pe post, acceptat şi cu jurământul dat faţă de Guvern şi ţară. Încă nu ştim care sunt consecinţele OUG 14, nu a trecut prin Parlament”, a explicat vicepreşedintele PSD. Chirică a admis totuşi că în momentul în care „se liniştesc apele”, probabil în vara acestui an, PSD ar putea organiza un Congres extraordinar.

 

Protestele, regizate la partid

Referitor la protestele anti-prezidenţiale de la Cotroceni, Chirica a recunoscut fără ocolişuri faptul că manifestaţiile sunt organizate de partid. În mediul online au circulat recent clipuri cu autocarele din provincie care îi transportă la Bucureşti pe protestatarii anti-Iohannis. “Atât timp cât se manifestă în numele şi pentru PSD sunt convins că trebuie să fie membri de partid ai PSD, organizaţi de către PSD şi este şi normal să fie aşa”, a afirmat edilul moldovean. Mai mult, vicepreşedintele PSD l-a contrazis pe Liviu Dragnea, după ce liderul social-democrat acuzase multinaţionalele că şi-au scos angajaţii în stradă pentru a participa la protestele antiguvernamentale. "Nu au scos oamenii. Ies de bunăvoie. E o temă care ar trebui să fie disipată aşa în întuneric, să nu mai scoatem tot felul de scheleţi care nu există. Ce facem, avem ce pune în locul multinaţionalelor? De unde e temerea că ei fac politica statului român, în condiţiile în care asigură resursă pentru economia României? De unde e temerea că ei sunt dirijaţi din punct de vedere politic, pentru a dirija mai departe rezultatul alegerilor? Nu, e o falsă problemă", a declarat Chirică, avertizând, totodată, că dacă românii mai ies de două-trei ori în stradă, companiile multinaţionale îşi vor muta sediile “în Honolulu”.

 

Mihai Chirică, vicepreşedinte PSD: E nevoie de deschidere, de un nou leadership şi de un management politic ataşat conceptelor europene. Dacă riscăm să ne întoarcem în timp, riscăm să distrugem această formaţiune politică.

 

Nu va fi exclus, nici nu demisionează

Comitetul Executiv Judeţean al PSD Iaşi nu l-a sancţionat pe liderul organizaţiei, Mihai Chirica, în urma declaraţiilor acestuia din ultima vreme. Chiar şi aşa, mai mulţi primari social-democraţi din judeţ i-au cerut explicaţii lui Chirică pentru ieşirile critice din ultimele zile.  Deocamdată, surse politice susţin că nu se pune problema exluderii lui Chirica din PSD.  O astfel de decizie ar însemna pierderea Iaşiului de către partid. Nici Chirică nu poate demisiona din PSD întrucât în acest caz legea prevede că primarul şi-ar pierde funcţia. ”Am explicat poziţionarea mea, precum şi faptul că nu urmăresc niciun scop, nu urmăresc funcţii la nivel naţional. PSD Iaşi şi-a arătat unitatea in totalitate. Susţinem programul de guvernare al PSD, susţinem în totalitate acest guven”, a declarat Chirică la finalul reuniunii.

×