x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Cartea Junglei” din politică românească

“Cartea Junglei” din politică românească

de Maria Alifantis    |    06 Mai 2016   •   13:01
“Cartea Junglei” din politică românească

Fauna politică din România e populată cu antilope gnu, crocodili, masculi alfa, hiene rârâite, bulldogi fioroşi şi alte vieţuitoare sălbatice. De-a lungul timpului, politicienii din România au transformat scena politică într-o adevărată junglă, gratulându-se reciproc cu diverse apelative desprinse din lumea celor care nu cuvântă.

Au trecut deja opt ani de când fostul președinte Traian Băsescu îl „alinta” pe Vasile Blaga cu apelativul „bulldog”. „Vă spun pentru că îl cunosc pe Blaga. Dacă şi-a luat tema, e ca un bulldog”, spunea Băsescu în timpul campaniei din 2008 pentru Primăria Capitalei. Ani buni mai târziu, obiceiul de a-ți compara rivalii politici cu animale a devenit un trend printre politicieni. De dragul ratingului şi al declaraţiilor de breaking-news, aleşii au găsit metafore din ce în ce mai plastice, după chipul şi asemănarea adversarului ridiculizat. „Eu mă duc să văd ce ministru mai demisionează azi din <> până rămâne Guvernul lui Iohannis. Aţi văzut Cartea Junglei cu King Louie, când cădea totul în jur şi rămânea doar el şi ţinea coloana? O să rămână doar Iohannis cu guvernul lui”, l-a ironizat fostul premier Victor Ponta pe șeful statului. În „Cărţile Junglei”, King Louie este un urangutan considerat Regele Maimuţelor. Ponta a încasat-o şi el după ce l-a numit “păcălici” pe deputatul Mihăiţă Calimente. Liberalul l-a comparat pe fostul prim-ministru cu pitonul Kaa. „Ponta a dat un răspuns de clasa a IV-a. De fapt, Victor Ponta e şarpele Kaa tot din Cărţile Junglei, căci vrea, ca şarpele, să devoreze tot”, l-a atacat Calimente. Celebrul piton indian avea puteri hipnotice, însă eşua de fiecare dată în tentativa de a-l vâna pe micul Mowgli.

 

Legea lui Darwin

Bătălia pentru putere din interiorul PSD a fost comparată de Valeriu Zgonea cu scenele din documentarele de la Animal Planet. „Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu şi, în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un râu iar masculul alfa sare în râu şi fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după el. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aici se află şi PSD astăzi, scapă cine poate”, a descris Zgonea ziua în care a fost devorat de partid. „Înţeleg că astăzi antilopele l-au mâncat pe crocodil. Eu aşa citesc dacă mergem pe astea. Eu n-am ştiut de declaraţia asta, dar dacă mă gândesc aşa repede, în 2012 eram nişte antilope în faţa unui râu şi toţi de pe mal spuneau <> şi eu am intrat în râu, m-au mâncat crocodilii, unii au rămas pe la Camera Deputaţilor”, i-a răspuns Dragnea, intrând în jocul de-a șoarecele și pisica. Aceleaşi documentare l-au inspirat și fostul premier Victor Ponta, atunci când a comparat-o pe Alina Gorghiu, liderul PNL, cu o hienă. „Din punct de vedere politic, nu vă aşteptaţi de la mine să mă adaug corului de şacali şi hiene rârâite care sar acum pe Sorin Oprescu. Eu nu o să spun niciodată nimic rău de el”, declara Ponta, în septembrie anul trecut, cu referire la Alina Gorghiu.

 

„Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele” – George Orwell, Ferma animalelor (1945)

 

„Cârlanii” din USL

În 2012, Ion Iliescu i-a descris pe foştii lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cu un termen specific ciobanilor. „Eu am apreciat evoluţia lui Ponta. Ştiţi că i-am reproşat că e nărăvaş ca un cârlan. Văd că acum ăla mai bătrân e mai cârlan”. Reacția lui Antonescu nu a întârziat să apară: „Dacă în PSD există o tradiţie a epitetului zoologic, îl rog cuviincios pe domnul Iliescu să facă aceste exerciţii în ferma proprie”.

„Fiinţele de afară priviră de la porc la om şi de la om la porc şi din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care” – George Orwell, Ferma animalelor (1945)

 

 

 

×