Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit oficial că fostul premier Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat, obţinută în 2003 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi coordonată de fostul prim-ministru Adrian Năstase. Decizia de retragere a titlului de doctor se află acum în pixul ministrului Educaţiei, Adrian Curaj.
Patru ani. Atât i-a luat mediului academic din România, spuma învăţământului românesc, să se lămurească dacă Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat. Scandalul a izbucnit în 2012, după dezvăluirile revistei britanice Nature şi a fost tranşat în şedinţa de ieri a Consiliului general al CNATDCU. Membrii consiliului au aprobat raportul Comisiei tehnice cu 34 de voturi pentru şi o singură abţinere şi au stabilit că fostul premier şi-a obţinut diploma prin copy-paste. În plus, Consiliul a propus ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor în drept obţinut de Victor Ponta în anul 2003. Potrivit legii, fostul lider PSD poate depune o contestaţie în termen de zece zile, însă retragerea doctoratului stă de-acum doar în semnătura ministrului Adrian Curaj. Fostul premier a reacţionat ironic şi a luat peste picior Cabinetul condus de Dacian Cioloş. “OK. Tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării. Mi-au luat şi ei doctoratul, ca Băsescu în 2012. Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea. O ordonanţă de urgenţă doar pentru mine, o comisie doar pentru mine. Vă mulţumesc din inimă, dragi politruci”, a scris Ponta pe facebook la câteva minute după aflarea veştii. În apărarea fostului lider al PSD a sărit şi actualul şef al partidului, care a anunţat că Ponta se va afla pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din toamnă, în ciuda verdictului de plagiat. “Eu îmi doresc din toată inima ca Victor să fie candidat pentru alegerile parlamentare, pentru că are de treabă şi până la alegeri, şi după alegeri", a reacţionat Liviu Dragnea.
Cât a încasat ca “doctor”
Victor Ponta şi-a luat doctoratul în anul 2003 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, cu teza intitulată “Curtea Penală Internaţională”, iar îndrumător ştiinţific i-a fost Adrian Năstase, premierul României de la acea vreme. Titlul de doctor l-a ajutat pe Ponta să predea timp de şapte ani la Universitatea Româno Americană din Bucureşti. A doi ani lector universitar şi alţi cinci ani conferenţiar la instituţia privată de învăţământ superior. În total, din 2004 până în 2010, intervalul în care le-a predat studenţilor digestele Împaratului Justinian şi operele lui Papinian sau Octavian Augustus, fostul premier a câştigat aproape 200.000 de lei ca prof. univ. dr. la URA. Sumele apar negru pe alb, fiind trecute de Ponta în declaraţiile de avere postate de-a lungul anilor pe site-ul Camerei Deputaţilor. Mai mult, doctoratul l-a ajutat pe Ponta să devină avocat în luna ianuarie 2005. Legea de la acea vreme prevedea că orice doctor în drept devenea, la cerere, avocat – fără a mai susţine vreun examen scris pentru intrarea în Barou. Ca avocat, fostul premier a încasat peste 1.500.000 de lei, iar în 2012, când şi-a lichidat cabinetul de avocatură, s-a ales de pe urma lui cu două apartamente în Capitală şi un autoturism Fiat. Informaţiile apar şi ele în declaraţia de avere postată în aprilie 2013.