x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazanciuc critică întârzierea votului pe starea de alertă în Parlament

Cazanciuc critică întârzierea votului pe starea de alertă în Parlament

12 Mai 2020   •   20:50
Cazanciuc critică întârzierea votului pe starea de alertă în Parlament

Robert Cazanciuc (PSD) spune că nu va fi timp pentru votul în Parlament pe proiectul privind starea de alertă, din cauză că Guvernul l-a trimis foarte târziu. Acesta ar fi trebui dezbătut cel mai târziu vinerea trecută, nu cu trei zile înainte de expirarea stării de urgență.

Întrebat, marți, în conferință de presă, după dezbaterea în Comisia Juridică a proiectului privind starea de alertă, dacă este timp astfel încât să se aprobe actul în Parlament până joi, Robert Cazanciuc a spus că Guvernul trebuia să se asigure că trimite proiectul din vreme.

„Lucrurile trebuiau făcute puțin altfel. În primul rând, Guvernul trebuia să se asigure din timp, de când știa că această stare de urgență nu o să fie prelungită, că va trebui să elaboreze un proiect de lege dacă dorește în continuare să restrângă drepturi și libertăți. Adică dacă situația sanitară impune restrângerea de drepturi și libertăți, trebuia să avem un proiect în dezbatere. Dacă situația sanitară nu impune restrângerea de drepturi și libertăți, atunci facem proiectul de lege referitor la starea de alertă, care înseamnă gestiune mai degrabă locală decât națională. Putea Guvernul să trimită cu o săptămână în urmă, putea să trimită vineri, să avem timp suficient în așa fel încât să nu existe acest hiatus”, a spus social-democratul Robert Cazanciuc.

Întrebat ce se mai poate face în acest moment, astfel încât să nu existe zile neacoperite nici de starea de urgență, nici de starea de alertă, Cazanciuc a răspuns că tot ce se poate face „depășește cadrul constituțional”.

„Ce poate să facă Guvernul? Păi poate să facă un nou abuz, să emită o ordonanță de urgență în care să restrângă drepturi și libertăți, dacă are informații că situația sanitară este în continuare serioasă, gravă și se impun anumite restrângeri de drepturi și libertăți. Poate președintele Iohannis să prelungească starea de urgență cu câteva zile. Se pot găsi soluții, dar ele sunt, evident, în momentul de față, în afara unui cadru constituțional”, a răspuns Robert Cazanciuc.

Acesta a precizat că proiectul privind starea de alertă trimis de Guvern Parlamentului are chestiuni neclare.

„Din păcate nota de fundamentare a acestui act normativ nu conține un studiu care să arate foarte clar câți români au fost testați, câți români sunt infectați, care este previziunea epidemiologică pentru perioada următoare. Toate aceste lucruri, din păcate, nu se regăsesc. De aceea și amendamentele făcute de noi astăzi (marți, în Comisia Juridică – n.r.) au fost pentru situația în care în plan local pot fi lucruri care trebuie reglementate, care trebuie gestionate”, a mai spus Cazanciuc.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: robert cazanciuc