x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazanciuc: Nu cred că vreo modificare în Parlament a Codului penal va fi adoptată dacă nu are şi avizul Ministerului Justiţiei

Cazanciuc: Nu cred că vreo modificare în Parlament a Codului penal va fi adoptată dacă nu are şi avizul Ministerului Justiţiei

27 Sep 2015   •   22:40
Cazanciuc: Nu cred că vreo modificare în Parlament a Codului penal va fi adoptată dacă nu are şi avizul Ministerului Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că nu crede că vreun proiect de modificare a Codului penal, iniţiat de parlamentari, va avea vreo şansă să fie adoptat dacă nu are şi avizul ministerului.

"Am discutat la nivelul Comisiilor juridice din cele două Camere. Nu cred că are vreo şansă să treacă vreun proiect dacă el nu are şi acordul Ministerului Justiţiei", a apreciat Cazanciuc, duminică seara, la Digi 24.

El a precizat că este "dreptul suveran al parlamentarilor să facă propuneri normative", subliniind însă că acestea ar trebui discutate cu cei chemaţi să aplice legea.

"Unele nu se discută înainte să se facă aceste propuneri. Sigur, e tot o chestiune de cultură politică şi de dialog până la urmă. Nu deţinem, sistemul judiciar, monopolul promovării unor modificări legislative. Este dreptul suveran al parlamentarilor să facă propuneri normative. Pe de altă parte, nu poţi să faci propuneri fără să discuţi cu cei chemaţi să aplice legea.(...) Ministerul Justiţiei a spus foarte clar: va susţine doar acele propuneri care întrunesc, să spunem, opinia majoritară a sistemului judiciar, au girul sistemului judiciar. Nu dintr-un orgoliu pe care trebuie să-l avem nemăsurat, ci din dorinţa de a face anumite legi aplicabile", a declarat ministrul Justiţiei, întrebat despre propunerile venite din partea unor parlamentari de modificare a legislaţiei penale ca, de exemplu, eliminarea cătuşelor sau schimbarea modului în care poate fi dispus arestul preventiv.

Robert Cazanciuc a adăugat că în continuare vor fi iniţiative parlamentare vizând sistemul judiciar, dar că acestea nu trebuie blamate din start.

"Trebuie dialog pentru ele. Nu am niciun fel de emoţie că vor trece dacă nu vor avea acordul sistemului judiciar, pentru că avem o înţelegere politică la nivelul tuturor partidelor, în momentul de faţă, să susţinem doar acele propuneri de care sistemul are nevoie, de care este cu adevărat nevoie pentru a avea o justiţie în care să avem cu toţii încredere", a mai declarat ministrul Justiţiei.  

Agerpres

×
Subiecte în articol: robert cazanciuc