x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazanciuc: Reiau proiectul cu închisoarea pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal

Cazanciuc: Reiau proiectul cu închisoarea pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal

20 Noi 2022   •   19:40
Cazanciuc: Reiau proiectul cu închisoarea pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal
Sursa foto: Lucian Alecu

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat duminica, pe Facebook, că va introduce, din nou, în circuitul parlamentar propunerea legislativă, iniţiată în 2019 şi respinsă de Parlament, prin care şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea.

."România ocupă, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanţe interzise, pe lângă neglijenţă sau calitatea infrastructurii rutiere. În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. (...) Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale", a scris vicepreşedinte al Senatului.

El susține că iniţiativa a fost respinsă de camera decizională "din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor".

Cazanciuc mai spune că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

"Tot în fiecare an îşi pierd viaţa sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puţin, în luna iulie, au fost descoperiţi la volan mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi. Cu alte cuvinte, toţi cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuţi sau drogaţi trebuie să ştie că vor merge direct la închisoare în situaţia în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O iniţiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru şi a celor 100 de persoane care au pierit pe şosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaţilor) şi până astăzi, din cauza unor 'şoferi' inconştienţi", a explicat Cazanciuc.

×