x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a respins excepţia ridicată de Gabriela Firea privind imunitatea lui Traian Băsescu

CCR a respins excepţia ridicată de Gabriela Firea privind imunitatea lui Traian Băsescu

13 Noi 2014   •   08:23
CCR a respins excepţia ridicată de Gabriela Firea privind imunitatea lui Traian Băsescu

Preşedintele nu poate fi tras la răspundere penală pe durata mandatului pentru fapte comise fie înainte, fie în timpul exercitării funcţiei, iar termenul de prescriere se suspendă, au explicat surse pentru Agerpres decizia CCR privind imunitatea şefului statului.
Acestea au spus că preşedintele beneficiază de imunitate pentru opiniile politice exprimate atât în timpul mandatului, cât şi după terminarea acestuia.

Doar înaltă trădare
Referitor la alte fapte comise, fie înainte, fie în timpul exercitării funcţiei, acestea nu pot antrena răspundere pe timpul mandatului, timp în care prescrierea este suspendată. Potrivit Constituţiei, singura excepţie în care preşedintele poate fi pus sub acuzare în timpul mandatului este pentru înaltă trădare.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ieri ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a senatoarei PSD Gabriela Firea în legătură cu imunitatea şefului statului, ridicată în cadrul procesului în care aceasta a contestat decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 312, alin. 2 din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină acest lucru fiind imunitatea acestuia.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Curtea a reţinut că dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situaţie de prevederile art.84 alin.(2) din Constituţie referitor la imunitatea preşedintelui României", se arată întru-un comunicat al CCR postat joi pe site-ul instituţiei.

Plenul CCR a discutat joi excepţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art.312 alin.(2) din Codul de procedură penală, potrivit cărora: ''Suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană''.


Decizia este definitivă
Critica de neconstituţionalitate a vizat incidenţa acestor dispoziţii legale cu privire la persoana care ocupă funcţia de preşedinte al României şi s-a raportat la prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5), care consacră principiul respectării obligatorii a Constituţiei şi a legilor, art.16 alin.(1) şi (2) privitor la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art.84 alin.(2) coroborat cu art.72 alin.(1) referitor la imunitatea preşedintelui României şi în art.142 alin.(1) privind rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanţei care a sesizat – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

×