x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR, sesizată de Băsescu în conflictul dintre Guvern şi Cotroceni, în legătură cu reprezentarea la Consiliul European

CCR, sesizată de Băsescu în conflictul dintre Guvern şi Cotroceni, în legătură cu reprezentarea la Consiliul European

25 Iun 2012   •   10:34
CCR, sesizată de Băsescu în conflictul dintre Guvern şi Cotroceni, în legătură cu reprezentarea la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European. Sesizarea urmeaza sa fie discutata miercuri.

Miercuri, presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, sambata seara, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca daca presedintele va da nastere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare".

"Sper ca presedintele sa nu dea nastere unui moment penibil acolo, in cazul in care se va duce. Asta ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare", a atentionat presedintele PNL, Crin Antonescu, sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Presedintele Basescu si premierul Ponta au discutat, saptamana trecuta, despre persoana care va reprezenta Romania la Consiliul European, fara a ajunge la o concluzie.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, a anuntat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat ca lista delegatiei Romaniei la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisa Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene si Serviciului European de Actiune Externa. Lista a mai fost transmisa atat tuturor statelor membre UE, cat si Croatiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca de marti, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu.

×