x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR respinge sesizările privind suprataxarea muncii part-time

CCR respinge sesizările privind suprataxarea muncii part-time

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   15:20
CCR respinge sesizările privind suprataxarea muncii part-time

Judecătorii CCR au respins sesizarea Avocatului Poporului, precum și pe cea a USR și Forța Dreptei privind suprataxarea muncii part-time.

„În ședința din 14 decembrie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu privire la obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați, a decis:
1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum și a dispozițiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.
2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022. Decizia este definitivă și general obligatorie”, potrivit unui comunicat de presă.

USR și Forța Dreptei au sesizat pe 24 noiembrie Curtea Constituțională, susținând că este „una dintre numeroasele modificări nocive” aduse de Coaliția PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanță de Guvern.

„Împreună cu Forța Dreptei, contestăm la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit. Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanță care a închis 180.000 de contracte de muncă. Este recordul absolut pe care nici Dragnea în prima ediție nu l-a reușit. Absurditatea «plătești pentru două ore contribuții ca pentru opt», testată de echipa Dăncilă-Dragnea și soldată cu un eșec răsunător, este reciclată de echipa Ciucă-Ciolacu. Doar pentru că premierul PNL și Ministerul de finanțe PSD îi cred hoți pe toți și, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toți, angajatorii s-au trezit forțați să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Socialismul din PSD a dispărut căci aleg să ia mai mulți bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească și celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Național Laș”, declara Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, care nu a făcut acest lucru.

Potrivit semnatarilor, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul la muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

„Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale. Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni. Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an. Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice”, se menționa în finalul comunicatului de presă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ccr suprataxare munca part time