x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce atacuri a mai lansat Băsescu pe terenul propriu numit B1 TV

Ce atacuri a mai lansat Băsescu pe terenul propriu numit B1 TV

12 Feb 2014   •   08:14
Ce atacuri a mai lansat Băsescu pe terenul propriu numit B1 TV

Preşedintele Traian Băsescu consideră că se doreşte trecerea Sistemului de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi pentru că există impresia că se poate "umbla la cifre" în transmiterea de date pe care o face STS la alegeri.

"Mediatic au reuşit să discrediteze un serviciu care nu are nicio treabă cu identificarea poziţiei. Singurul care putea în această procedură să facă    identificarea era operatorul, dar în România legea interzice identificarea poziţiei telefonului. A fost o tentativă de a se trece o astfel delege prin Parlament, dacă bine îmi aduc aminte în timpul lui Boc, şi a fost respinsă tot de la gândul că ne spionează statul. România, prin operatorii de telefonie, nu poate depista poziţia. Este ridicol să susţii că în caz de accident aviatic STS trebuie să dea poziţia. Ei au impresia, vă garantez că este o impresie, că transmiterea de date pe care o face STS la alegeri, acolo ar putea umbla la cifre", a declarat Băsescu, marţi seară, la B1 TV, întrebat de ce crede că doreşte actuala Putere trecerea STS în subordinea MAI.

El susţine că nu ar modifica niciodată vreun operator transmiterea rezultatului procesului verbal din secţia de votare pentru că sunt militari.

"Eu nu cred că vreodată un operator ar modifica rezultatul procesului verbal din secţia de votare să transmită altceva, pentru că ei sunt militari. Dar, Ponta vrea să numească secretar de stat şi trei subsecretari de stat, deci vor pune politruci. Acesta este un Serviciu care garantează securitatea comunicaţiilor statului român, de aceea se şi transmit de STS, nu de operatori civili, datele electorale. Gândiţi-vă că acest Servicu deţine toate bazele de date ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Muncii. Păi ce de liste cu CNP-uri scoţi de-acolo, ar fi raiul lui Dragnea. Dar, este mult mai complicat de atât", a adăugat Băsescu.

El a explicat că este vorba despre securizarea comunicaţiilor statului român, dar şi a a demnitarilor străini care vin pe teritoriul României.

"Se instalează Deveselu, credeţi că discută cineva pe telefonul mobil problemele de la Deveselu sau este un serviciu care garantează securitatea comunicaţiilor. În momentul în care se constată scurgere din sistemul de comunicaţii al statului, atunci îl scurtezi de cap pe director fără reţinere, pentru că asta este misiunea lui", a mai precizat şeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu îl acuză pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, că a minţit atunci când a spus că va introduce modificările necesare la Codul de Procedură Penală, fără a face însă acest lucru.

"Ce îmi pare rău este că domnul Cazanciuc, şi aici eu pot aduce martori, a fost sesizat în mod repetat şi de Înalta Curte, şi de DNA, a promis că va emite ordonanţă de urgenţă care să corecteze şi problema din Codul de Procedură Penală pe care a ridicat-o doamna Hăineală şi în CSM, dar avea sesizările făcute de DNA. Tot în Consiliul (CSM - n.r.) din 6 ianuarie a promis că va introduce în ordonanţa de urgenţă şi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Eu am fost acolo. Cazanciuc a minţit şi nu a făcut modificările, pentru ca pe urmă să vină Ponta să ne dea lecţii: ", a declarat Băsescu, marţi seară, la B1 TV.

Întrebat dacă ministrul Cazanciuc ar fi dorit să facă respectivele modificări, dar nu a fost lăsat de "factorul politic", Băsescu a răspuns afirmativ.

"Cred că nu l-a lăsat Ponta", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că el a întrebat tot CSM-ul dacă România este pregătită pentru intrarea în vigoare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală de la 1 februarie şi a primit răspuns pozitiv.

"Domnul Cazanciuc a minţit, pentru că o fi avut bune intenţii, dar premierul Ponta nu a vrut chipurile să emită ordonanţă de urgenţă, l-au lovit înaltele principii", a adăugat Băsescu.

La sfârşitul lunii ianuarie, Traian Băsescu îi cerea premierului Victor Ponta să corecteze articolul 140 din Codul de Procedură Penală.

"O să mă refer în primul rând la Codul de procedură penală, care a fost promulgat ca Legea 135/2010. Referirea este directă la articolul 140, care vizează utilizarea mijloacelor tehnice înainte de punerea sub urmărire penală a unei persoane. Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. în acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat", a spus Băsescu, la acea dată.

El a atenţionat atunci asupra faptului că statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte precum abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri pe teritoriul României, trafic de persoane.

×
Subiecte în articol: basescu ponta sts