Profesorul Dan Voiculescu spune că actuala criză mondială, provocată de pandemia de coronavirus, este un nou moment în care omului i se reamintește care îi sunt limitele.
Cu toate acestea, evenimentele de acest fel, care aduc tragedii și drame, au un rol esențial în evoluția umanității.
”Confruntarea cu fenomenele naturale, în formele lor extreme, ne reamintește abrupt limitele ființei umane.
Iar întâlnirea cu limita – de regulă, inevitabilă pe parcursul unui întreg ciclu istoric – are atât un conținut dramatic, tragic de multe ori, cât și un rol esențial în evoluția umanității.
Doar descoperindu-ne lucid limitele putem învăța să le depășim.
În aceste zile, asistăm la un eveniment istoric: se face trecerea de la globalizarea formală (coordonată de guverne) și comercială (determinată de interese economice), la o GLOBALIZARE profundă, umanistă, în care oamenii își redescoperă concret patrimoniul și interesele comune, net superioare diferentelor în care s-au rătăcit atâtea mii de ani”, scrie Dan Voiculescu pe blog.
Acesta își exprimă convingerea că umanitatea va găsi o soluție la criza coronavirusului, iar aceasta va fi una globală. Mai mult, Dan Voiculescu spune că în ultima perioadă devine vizibilă o latură umană care s-a aflat cumva în umbră – altruismul, spiritul comunitar și grija pentru semeni.
”În egală măsură, în aceste momente de acută presiune, începe să se manifeste real și un spirit comunitar renăscut, o deschidere altruistă către semenii noștri, o eliberare de mize și conflicte meschine.
A venit momentul să devenim mai buni, mai responsabili, mai atenți la nevoile și suferințele celorlalți”, mai spune Dan Voiculescu.