x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce prevede Constituţia

Ce prevede Constituţia

09 Dec 2008   •   00:00

Potrivit articolului 103 din Constituţie, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.



Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
În aceste condiţii, dacă preşedintele Băsescu va semna miercuri, 10 decembrie decretul de numire în funcţie a premierului, până la 20 decembrie inclusiv, Parlamentul trebuie să acorde votul de încredere listei şi programului Guvernului. 20 decembrie cade într-o zi de sâmbătă şi dacă senatorii şi deputaţii nu vor fi convocaţi în această zi, e posibil ca Parlamentul să se întrunească vineri, 19 decembrie, sau luni, 22 decembrie.
Mai departe, articolul 104  din Constituţie prevede că primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului. În 2004, membrii Guvernului au depus jurământul în faţa şefului statului pe 29 decembrie, la o zi după ce au primit votul de încredere în Parlament.

×
Subiecte în articol: politic