x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Părţile să evite confruntările publice inutile şi să respecte independenţa justiţiei. Ce scrie în "acordul de pace" Ponta - Băsescu

Părţile să evite confruntările publice inutile şi să respecte independenţa justiţiei. Ce scrie în "acordul de pace" Ponta - Băsescu

19 Dec 2012   •   11:53
Părţile să evite confruntările publice inutile şi să respecte independenţa justiţiei. Ce scrie în "acordul de pace" Ponta - Băsescu

Potrivit documentului semnat de Băsescu şi Ponta, cei doi trebuie să respecte independenţa justiţiei şi supremaţia legii, precum şi statul de drept. În plus, părţile trebuie să se abţină în a lansa dispute politice pe temele legate de angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale, potrivit Acordului de colaborare instituţională semnat pe 12 decembrie de cei doi oficiali.

"Respectul pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundament ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate. Consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politică. Respectarea prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă şi punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. Asigurarea funcţionalităţii instituţiilor afectate şi identificarea de garanţii pentru păstrarea atribuţiilor instituţiilor statului de drept. Numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare. Introducerea unui proces transparent de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie", sunt câteva dintre principiile menţionate în Acord, scrie Agerpres.

De asemenea, ambele părţi convin să susţină priorităţile de apărare ale României şi să le scoată din spaţiul disputelor politice, ţinând cont de nevoile şi opţiunile profesioniştilor din Forţele Armate pe diversele teme aferente.

"Politicienii se vor abţine de la orice luare de poziţie care ar putea afecta capacitatea, credibilitatea şi forţa Armatei române. (...) Dezvoltarea politicilor Uniunii Europene şi promovarea României ca membru activ în realizarea acordului general în UE pentru avansarea proceselor de integrare europeană reprezintă unul din principiile comune de bază ale părţilor în abordarea sferei afacerilor europene", sunt alte elemente ale respectivului document.

Băsescu şi Ponta mai convin asupra faptului că vor respecta şi se vor abţine în a lansa dispute politice pe temele legate de angajamentele României faţă de instituţiile internaţionale. De asemenea, cei doi se angajează să respecte un set de reguli comune în relaţiile cu partenerii externi.

"Părţile se angajează să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept şi a celor cuprinse în angajamente externe, de natură financiară şi politică, optând să coopereze în poziţiile comune faţă de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc. Părţile se angajează să menţină coeziunea mesajului extern. Toate componentele guvernanţei României îşi asumă coeziunea mesajului intern pe temele convenite. Părţile vor stabili spaţiile de competiţie politică în mod concret, elementele asupra cărora nu se convine în negociere directă şi asupra cărora opiniile divergente vor fi oferite ca opţiuni în spaţiul public. Părţile se angajează să evite confruntările publice inutile, să încerce soluţionarea diferenţelor pe temele asupra cărora nu s-a convenit în consultări, să respecte preeminenţa uneia dintre părţi convenite în tipologia de problematică abordată şi să propună public opţiunile alternative acolo unde diferenţele de abordare apar, iar subiectele expuse public nu sunt în măsură să aducă prejudicii la nivel naţional, ci doar dezbatere pentru perfecţionarea opţiunilor şi creşterea consultării publice pe aceste teme", se mai arată în document.

Cei doi oficiali români mai convin asupra necesităţii de a se consulta ex-ante în privinţa mandatelor care vizează dezvoltarea/punerea în aplicare a politicilor europene, menţionându-se că reuniunile de consultare în vederea armonizării unor poziţii comune vor avea loc înainte de reuniunile ordinare ale Consiliului UE şi ale Consiliului European, precum şi ori de câte ori este necesar (cu prilejul reuniunilor cu caracter excepţional).

"În cazul mandatelor generale sau al temelor complexe de mare sensibilitate, părţile convin să desfăşoare inclusiv consultări în formatul Preşedinte, pe de o parte, şi partidele politice din coaliţia de guvernare/parlamentare, pe de cealaltă parte.

Obiectivul de interes naţional al României în această perioadă este absorbţia fondurilor europene prin utilizarea la maximum a fondurilor puse la dispoziţie de UE pentru asistenţă tehnică (POAT), mai scrie în Acord.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a dat, în această dimineaţă, în cadrul şedinţei CEx a PSD, câteva indicii despre ce ar conţine acordul semnat între Victor Ponta şi Traian Băsescu.

"Presa va fi foarte dezamăgită de textul acordului de pace dintre preşedinte şi premier că nu-i nimic acolo. O să citiţi acolo doar o frază interesantă, că între preşedinte şi prim-ministru trebuie să se vorbească doar la persoana a II-a plural, să nu se folosească epitete şi să nu folosim comparaţii cu regnul animal", a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a anunţat, aseară, că va publica acordul semnat cu Traian Băsescu. Potrivit premierului, documentul va fi făcut public după anunţul oficial al componenţei noului Guvern.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că premierul Victor Ponta va trebui să dea publicităţii "cât mai curând" textul acordului dintre acesta şi preşedintele Traian Băsescu, menţionând că, din punctul său de vedere, acest document nu ar fi trebuit semnat.

Antonescu a mai declarat că nu a citit acordul semnat între Băsescu şi Ponta pentru că era plictisitor. "Premierul nu are nimic de ascuns, v-o spun şi eu, deşi eu nu am parcurs textul ala pentru că e plictisitor. Nu are multe pagini, cam cum se fac prostiile astea, două-trei, aşa", a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

"Băsescu l-a dat nu doar persoanei lui Schulz, ci a făcut in aşa fel incât purtătorul de cuvânt al dlui Schulz să poată răspundă oricărui jurnalist din Europa la intrebarea ce au semnat Ponta şi Băsescu", a mai spus Antonescu.


×