x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce urmează?

Ce urmează?

de Corina Cretu    |    19 Dec 2008   •   00:00

Până acum lucrurile în privinţa formării noului Guvern sunt în grafic. Nu discut nominalizările făcute de cele două partide aflate la guvernare. În fond, oricine ar fi fost nominalizat, s-ar fi găsit ceva în biografia sau în "dosarul profesional” care să justifice trecerea lui în categoria "personajelor controversate”.  Ce este de remarcat în alcătuirea Guvernului este echilibrul dintre membrii săi care au mai exercitat un mandat în Executiv şi între nou-veniţi. Asta e de bun augur, gândindu-ne că noul Guvern trebuie să intre rapid în dispozitiv şi să înceapă să gestioneze problemele imediate ale economiei.



Criza se reflectă deja în scăderea dramatică a încasărilor bugetare în ultimul trimestru al acestui an. Deficitul bugetar se apropie de 4% din PIB, ceea ce este foarte mult, ţinând cont de criteriile de convergenţă. Este prima problemă care trebuie rezolvată de urgenţă. Vor urma şi altele, la fel de grave. Trebuie întocmit urgent Bugetul de Stat pe 2009, trebuie rezolvată problema măririi salariilor profesorilor.

Este evident că proiectul programului de guvernare care a fost discutat în ultimele zile a fost mai degrabă un exerciţiu de bune intenţii. Ceea ce va prezenta premierul în faţa Parlamentului va fi, fără îndoială, cu totul altceva. E nevoie de realism şi de moderaţie în promisiuni, de o re-dimensionare a  cheltuielilor bugetare. Dacă se va accentua criza creditării, mulţi agenţi economici vor alege să-şi amâne plăţile la Bugetul de Stat şi la Bugetul Asigurărilor de Stat, pentru a nu intra în criză de lichidităţi. Într-un fel sau altul ne-am mai întâlnit cu situaţia asta în timpul guvernării CDR şi la începutul guvernării PSD. De aici la blocajul financiar nu e cale prea lungă.

Reapariţia blocajului financiar va complica şi mai mult lucrurile în economie. Trebuie văzut în ce măsură cei doi miniştri, de la Economie şi de la Finanţe, vor reuşi să prevină generalizarea acestui fenomen. Din câte ştiu, statul are multe restanţe de plată  faţă de o serie de agenţi economici importanţi.

Starea economiei nu permite reducerile de taxe şi de impozite promise în campania electorală. Iar contractarea consumului va duce la reducerea încasărilor din TVA. România nu este în situaţia de a putea relansa economia prin accelerarea consumului, graţie reducerilor de taxe şi impozite. Supra-consumul  din ultimii ani a generat un deficit extern extrem de mare, şi finanţarea lui ne va pune probleme, dacă se reduc şi volumul investiţiilor străine directe, şi fondurile trimise în ţară de muncitorii români din străinătate.  De aceea reducerea deficitului extern este o altă urgenţă a viitorului Guvern.

Sunt bucuroasă că oameni pe care îi respect şi care au făcut treabă remarcabilă în Guvernul Năstase şi-au asumat răspunderi şi în acest Guvern. PSD şi-a asumat gestionarea unor domenii sensibile, precum Munca şi Protecţia Socială, Educaţia, Sănătatea. Doamna Andronescu, Rectorul rectorilor, precum şi al Universităţii Politehnice, va readuce, sunt convinsă, speranţa pentru profesori, elevi şi studenţi, încrederea în sistemul nostru de învăţământ. De asemenea sunt bucuroasă că, în sfârşit, după patru ani pierduţi, la Externe va fi un adevărat profesionist, Cristian Diaconescu. Care sunt sigură că va şti să definească o adevărată politică internaţională şi, mai ales, europeană a României, într-un moment în care avem  mare nevoie de aşa ceva.

În fond, acest Guvern nu este nici de stânga, nici de dreapta. Mai degrabă este unul de centru, în sensul în care susţinerea extrem de mare din Parlament îi permite să fie un Guvern al majorităţii cetăţenilor României. Cu asta vreau să spun că sper ca între cele două Guverne din sânul Executivului (pentru că, până la proba contrarie, aşa arată Cabinetul condus de Emil Boc: fiecare grup de miniştri, cel de la PSD şi cel de la PD-L, poate fi considerat un Guvern în sine) să existe colaborare deplină şi respect. În fond au aceleaşi responsabilităţi, şi servesc acelaşi interes: interesul naţional. Iar interesul naţional cere acum o guvernare puternică, eficientă,  şi mai ales solidară. Şi mai sper că, măcar acum, şeful statului se va abţine de la a ataca nejustificat Guvernul şi de a introduce tensiuni între cele două partide. Altminteri se va repeta păgubosul război dintre palate. Şi nu ne permitem acest lux în aceste vremuri de criză.

×
Subiecte în articol: politic